Çin’in Yuanı Destekleme Stratejisi Bankaları Zarar Riskiyle Karşı Karşıya Bıraktı

Çin, yuanı desteklemek için kamu bankaları aracılığıyla döviz swapları kullanarak dolarda kısa pozisyonlar aldı. Strateji, milyarlarca dolarlık zarar riski taşıyor.

Çin, yuanı desteklemek için uyguladığı sessiz stratejiyle dikkat çekiyor. Bu strateji, ülkenin kamu bankalarını milyarlarca dolarlık zarar riskiyle karşı karşıya bıraksa da, yuanın değer kaybını dengelemeyi başardı.

Kamu Bankalarının Döviz Swapları Rolü

Konuya yakın kaynaklara göre, Çin kamu bankaları aşırı satış baskısı altında kaldığında döviz swapları kullanarak yuana destek veriyor. Bazı tahminler, Çinli bankaların geçen yıldan bu yana dolarda 100 milyar doları aşan kısa pozisyonlar oluşturduğunu gösteriyor. Bu durum, hedge fonlar için yüzde 6’lık risksiz getiriler yarattı. Ancak yuanın güçlenmesi durumunda Çinli bankaların zararlarını kapatma ve hatta kâr elde etme şansı bulunuyor.

Bankaların Potansiyel Zararı

Kaynaklara göre, yuanın yılın başında yaşadığı değer kaybı sürecinde Çinli bankalar 5-16 milyar dolar arasında zarar etti. Çin, 2015 yılında benzer bir döviz müdahalesinde 650 milyar dolar döviz rezervini kullanmıştı. Ancak bu kez Çin Merkez Bankası (PBOC), döviz rezervlerini kullanmadan yuanı desteklemeyi başardı.

Gizli Müdahale Stratejisi

Council on Foreign Relations araştırmacısı Brad Setser, “Kamu bankalarını arka kapıdan müdahale için kullanmanın avantajları oldukça açık. Bu, devletin piyasadaki rolünü gizliyor ve PBOC’nin doğrudan müdahalesi olduğunda oluşabilecek tepkileri önlüyor” yorumunu yaptı.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: