Koleradan Ölümler Yüzde 71 Arttı: DSÖ Uyardı, Afrika’daki Vakalar İki Katına Çıktı

DSÖ, 2023 yılında kolera ölümlerinin yüzde 71 arttığını ve Afrika'daki vakaların iki katına çıktığını duyurdu. Kolera aşılarında küresel kıtlık yaşanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2023 yılı kolera salgınına ilişkin yeni verileri paylaştı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, kolera kaynaklı ölümlerin yüzde 71 arttığını ve salgının coğrafi dağılımında büyük değişiklikler yaşandığını duyurdu. Özellikle Orta Doğu ve Asya’daki vakalarda azalma görülürken, Afrika’daki vakalar 2 katına çıktı.

Kolera Vakaları ve Ölüm Sayılarında Ciddi Artış

2023’te kolera salgını nedeniyle bildirilen ölüm sayısının 2022’ye kıyasla yüzde 71, vaka sayısının ise yüzde 13 arttığını belirten Ghebreyesus, “Koleranın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen, dünya genelinde 4 bin kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetti” dedi. Ayrıca, çatışmalar, iklim değişikliği, güvenli olmayan su ve sanitasyon gibi faktörlerin salgının artışında etkili olduğuna dikkat çekti.

Kolera Aşısı Kıtlığı: Yeni Kriz Kapıda

Kolera aşılarının hızla tükenmekte olduğunu belirten DSÖ, küresel kolera krizinin aşı talebini önceki yıllara göre büyük ölçüde artırdığını vurguladı. 2021 ile 2023 arasında, salgına yanıt olarak önceki 10 yılın toplamından daha fazla aşı talep edildi. 2023 yılında yaklaşık 36 milyon doz aşı üretilmesine rağmen, bu miktar, etkilenen 14 ülkenin talep ettiği dozların yalnızca yarısını karşılayabildi.

Afrika’da Vakalar İki Katına Çıktı

Ghebreyesus, kolera salgınının 2024’te de devam ettiğini ve 22 ülkede aktif olarak görüldüğünü belirtti. Verilere göre, bu yıl şimdiye kadar 342 binden fazla kolera vakası ve 2 bin 400 ölüm kaydedildi. Koleranın coğrafi dağılımında önemli değişiklikler olduğunu belirten DSÖ, Orta Doğu ve Asya’daki vakaların azalmasına karşın, Afrika’daki vakaların iki katına çıktığını duyurdu.

Kolerayla Mücadelede Uzun Vadeli Çözüm

DSÖ Genel Direktörü, aşının önemli bir araç olmasına rağmen, güvenli içme suyu, sanitasyon ve hijyenin kolera salgınlarını sona erdirmek ve gelecekteki salgınları önlemek için tek uzun vadeli çözüm olduğunu vurguladı.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: