Gazze Savaşı Sürüyor: İsrail’in En Büyük Silah Tedarikçileri Kimler?

The Times, İsrail'e en büyük silah tedarikçilerini analiz etti. ABD ve Almanya, İsrail'in silah ithalatında öne çıkarken, birçok Avrupa ülkesi ihracatını sınırlıyor.

İngiltere, Gazze’de uluslararası hukuka aykırı kullanılabileceği endişesiyle İsrail’e verdiği 350 silah ihracat lisansından 30’unu iptal etti. Ancak, İsrail’in silah ithalatında İngiltere’nin katkısı yalnızca yüzde 0.02 seviyesinde. Peki, İsrail’in başlıca silah tedarikçileri kimler? The Times bu soruya yanıt veriyor.

İsrail’in En Büyük Silah Tedarikçileri: ABD ve Almanya

İsrail ordusu, Gazze’deki operasyonları için büyük ölçüde ithal edilen savaş uçaklarına, güdümlü bombalara ve füzelere güveniyor. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü‘nün verilerine göre, 2019-2023 yılları arasında İsrail’in silah ithalatının yüzde 99’u ABD ve Almanya tarafından karşılandı.

ABD, İsrail’e yıllık 3.8 milyar dolar askeri yardım sağlıyor. Bu yardım, İsrail’in komşularına karşı savunma üstünlüğünü koruma amacı taşıyan on yıllık bir anlaşmanın parçası. Mayıs 2023’te ABD, İsrail’e bomba sevkiyatını geçici olarak durdurdu, ancak ağustos ayında 50 adet F-15 savaş uçağı ve 33.000 tank fişeği dahil olmak üzere 20 milyar dolarlık yeni silah satışını onayladı.

Almanya ve Diğer Ülkelerin İsrail’e Silah İhracatı

İsrail’in en büyük ikinci silah tedarikçisi olan Almanya, 2023 yılında 326.5 milyon dolar değerinde satış gerçekleştirdi. Ancak İsrail’in taktiklerine yönelik eleştirilerin artmasıyla, Almanya’nın ihracatı önemli ölçüde azaldı. İtalya ise Gazze’deki savaşın başlamasından sonra yeni silah ihracatlarını durdurdu, ancak önceki siparişler yerine getirildi.

Diğer Ülkelerin Tutumu

Kanada, geçen yıl İsrail’e 22.2 milyon dolar değerinde askeri malzeme ve teknoloji ihraç etti, ancak 2024 yılı başından bu yana yeni bir ihracat lisansı vermedi. İspanya, İsrail’e silah taşıyan gemilerin İspanyol limanlarına yanaşmasını yasakladı. Hollanda, Şubat ayında bir mahkeme kararıyla F-35 parçalarının İsrail’e satışını, insani ihlallere ilişkin risk gerekçesiyle durdurdu.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: