Okyanus Titanik’i Yutuyor: İkinci Çöküş Başladı

Titanik'in ikonik burnu, deniz tabanında yavaş yavaş çökmekte. Yeni keşifler, geminin okyanusun dibindeki mevcut durumunun giderek kötüleştiğini gösteriyor.

Bu yaz, Titanik’in ikonik burnunun deniz tabanına çökmesine dair yeni fotoğraflar ortaya çıktı. Robotik denizaltılar tarafından çekilen görüntüler, geminin burnunun 4.5 metre (14.7 fit) kadarının deniz tabanına çöktüğünü ortaya koyuyor.

Titanik’in Tarihi Kısıtlamaları

Kraliyet Posta Gemisi (RMS) Titanik’in koleksiyonlar müdürü Tomasina Ray, “Titanik’in deniz tabanındaki mevcut durumunun ne kadar süre dayanabileceğine dair kesin bir bilgimiz yok, ancak durumu gerçek zamanlı olarak izliyoruz” dedi. Titanik, 15 Nisan 1912’de Kuzey Atlantik’in derinliklerine gömülmüş ve bin 500’den fazla yolcu ve mürettebatın ölümüne yol açmıştı.

Yeni Keşifler ve Çürüyüş Süreci

Titanik, Newfoundland, Kanada açıklarındaki deniz tabanına 3 bin 800 metre (12,500 fit) derinliğe batmıştı. 1985’te yapılan ilk keşiflerle fotoğraflanan geminin kalıntıları, 1998 yapımı “Titanik” filminde ölümsüzleşen korkulukların 70 yıl sonra hala sağlam olduğunu göstermişti.

Ancak, bu yıl Temmuz ve Ağustos ayında gerçekleştirilen bir keşif sırasında, RMS Titanik Inc. tarafından başlatılan iki uzaktan kumandalı araç (ROV) büyük bir korkuluk bölümünün eksik olduğunu ortaya çıkardı. Daha sonra yapılan 3D taramalar, bu bölümün tek parça halinde deniz tabanına düştüğünü gösterdi.

Pop Kültürdeki İkonik Yeri

Ray’in, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Titanik’in burnu gerçekten ikonik. Pop kültüründe birçok anı var ve gemiyi düşündüğünüzde aklınıza gelen şey bu. Ancak artık böyle görünmüyor,” dedi. 2022’de yapılan derin deniz haritalama şirketi Magellan ve belgesel yapımcıları Atlantic Productions tarafından sağlanan görüntülerde korkuluğun hala yerinde olduğu görülmüştü. Araştırmacılar, bu bölümün son iki yıl içinde çökmüş olması gerektiğini belirtiyor.

Gemi Yapısının Yavaş Yavaş Çöküşü

Gemi metal yapısı, mikroorganizmalar tarafından tüketilerek “rusticle” adı verilen büyük sarkıtlar oluşturuyor. Gemi enkazının keşfinden bu yana, ardışık araştırma ve keşif ekipleri, bir zamanlar ihtişamlı olan geminin yavaş yavaş çürüyüşünü izliyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: