Famagusta Dizisi Türkiye ve KKTC’yi Ayaklandırdı: Netflix Yayını Belirsiz

Famagusta dizisi, Kıbrıs Harekatı’nı "işgal" olarak nitelendiren anlatımı nedeniyle Türkiye ve KKTC'den sert tepki aldı. Netflix'te yayınlanıp yayınlanmayacağı belirsizliğini koruyor.

Yunanistan ve Güney Kıbrıs ortak yapımı olan Famagusta dizisi, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) tepkisine neden oldu. Dizinin yayıncısı Mega TV ve yönetmeni Andreas Georgio, Famagusta’nın 20 Eylül’de Netflix‘te yayımlanacağını açıkladı. Ancak Netflix’ten bu konuda henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Famagusta’nın Konusu Ne?

Famagusta dizisi, Türkiye’nin 1974 yılında gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekatı sırasında Mağusa kentinde (şimdiki Gazimağusa) yaşanan olayları Rumların bakış açısından ele alıyor. Dizide, Kıbrıs Harekatı “işgal” olarak nitelendiriliyor ve o dönem ailesini kaybeden, bugün Londra’da yaşayan 50 yaşında bir adam ile evlerini terk etmek zorunda kalan ve bebeklerini kaybeden genç bir ailenin hikayeleri anlatılıyor. Dizinin başrollerinde Giannis Bezos, Koralia Karanti ve Christos Loulis gibi oyuncular yer alıyor.

Türkiye ve KKTC’den Tepkiler

Türkiye ve KKTC, dizinin tarihi gerçekleri çarpıtarak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi‘nin kara propagandasına hizmet ettiğini belirterek tepki gösterdi. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, dizinin dijital bir platformda yayınlanmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Dijital bir platformda yayınlanacak olan Famagusta adlı dizi, tarihi gerçekleri çarpıtmak suretiyle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin kara propagandasına hizmet etmektedir” denildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da dizinin tarihi çarpıtarak Kıbrıs Türk halkına yönelik saldırıları meşrulaştırmaya çalıştığını belirtti. Yılmaz, “Enosis hayalleriyle darbeye kalkışan, Kıbrıs Türkü’nü çocuk, yaşlı ayırmadan katleden Rum EOKA mezalimi film değil gerçekti. Barış Harekatı ile başlayan ve yarım asra varan huzur ortamını, sahadaki KKTC devleti gerçekliğini değiştiremezler… Barış Harekatı olmasa, bugün Gazze’de yaşanan katliamların, fırsatını bulduklarında Kıbrıs Türkü’ne de reva görülmeyeceğini kim garanti edebilir” ifadelerini kullandı.

Netflix Üzerindeki Belirsizlik

Mega TV’nin X (eski adıyla Twitter) hesabında 26 Ağustos’ta yapılan duyuruda, “MEGA’nın büyük yapımı #Famagusa Netflix’te! Netflix kullanıcıları 20 Eylül’den itibaren dizinin birinci ve ikinci sezonunun bölümlerini izleyebilecek” denildi. Ancak Netflix konuya dair resmi bir açıklama yapmadı. Bu nedenle dizinin sadece Netflix Yunanistan’da mı yoksa Netflix’in tüm ülkelerdeki dizi kataloglarında mı yer alacağı şu an için belirsizliğini koruyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: