Santorini Yeni Otel İnşaatlarını Yasaklıyor

Yunan hükümeti Santorini'de aşırı yapılaşma ve kitle turizmiyle mücadele etmek amacıyla tüm inşaat ruhsatlarını askıya almayı planlıyor

Yunan hükümeti, volkanik adanın aşırı kalkınma ve kitle turizminin zehirli bir karışımıyla karşı karşıya kalması nedeniyle Santorini‘de yeni otel inşaatlarını yasaklayacak.

Yetkililer, Santorini‘nin kaldera bölgesinde, turist ordularının gün batımı fotoğrafları için poz verdiği adanın muhteşem, dik kenarlı kenarındaki tüm inşaat ruhsatlarını askıya almayı planlıyor.

Çevre bakanlığı tarafından hazırlanan yasa taslağı parlamento tarafından oylanacak. Mevcut yapıların ve yüzme havuzlarının genişletilmesi de dahil olmak üzere tüm yeni inşaat çalışmalarını hedef alacak.

Santorini’de son yıllarda turist sayısında patlama yaşandı

Mikonos ile birlikte Santorini de son yıllarda sosyal medya, Airbnb gibi kısa dönemli kiralama uygulamaları ve salgın sonrası seyahatlerdeki artışla birlikte turist sayısında bir patlama yaşadı.

25,000 nüfuslu Santorini her yıl 3.4 milyon turistin akınına uğramakta, bu da çevreye zarar vermekte ve su sıkıntısına yol açmaktadır.

Aşırı turizm sorunu, geçtiğimiz ay bir tur rehberinin Santorini‘de karaya çıkan ve beyaz badanalı evlerin arasındaki dar sokaklarda omuz omuza sıkışan turist ordularının görüntülerini yayınlamasıyla iyice su yüzüne çıktı.

Santorini‘nin artan ziyaretçi sayısı Yunanistan genelinde yankı bulurken, veriler 2024’ün geçen yılın rekoru olan 33 milyon ziyaretçiyi geride bırakacağını öngörüyor.

Kaldera boyunca yeni inşaat yasağı kısmen, inşaatın kısıtlanmasını talep eden Santorini Belediye Başkanı’nın ateşli çağrılarına yanıt olarak önerildi.

64 yaşındaki Nikos Zorzos, hükümetten “sadece kaldera için değil, tüm Santorini adası için her türlü otel biriminin, kısa süreli kiralamaların ve özellikle stratejik yatırımların yapımını durdurmasını” istedi.

2011’deki ilk belediye başkanlığı döneminden bu yana, adanın karakterini “tüketen” “mantıksız turizm gelişimi” olarak adlandırdığı şeyi kısıtlamak için birbirini izleyen hükümetlerle lobi yaptı.

Geliştiricilerin, ilk etapta ziyaretçileri çeken nefes kesici manzarayı yok etme tehdidinde bulunduğunu savundu.

Bu yıl üçüncü dönem için göreve seçilen Zorzos, Greek Reporter’a verdiği demeçte, “İhtiyaçlar artmaya devam ettikçe, çözemeyeceğimiz yeni ardışık sorunlar ortaya çıkacaktır – örneğin, bugünkü seviyelerine ulaşmak için çok çalıştığımız ve üzerinde çalışmaya devam ettiğimiz artan su ve elektrik ihtiyacı” dedi.

Belediye Başkanı ayrıca her gün karaya çıkmasına izin verilen yolcu gemisi ziyaretçi sayısının 17.000’den 8.000’e düşürülmesini istiyor ve turist yoğunluğunun adayı “çekilmez” hale getirdiğini savunuyor.

Yunanistan‘ın merkez sağ hükümeti, aşırı turizmin baskısı altında ezilen adaların farkına varmaya başladı.

Haziran ayında Başbakan Kyriakos Mitsotakis, Atina’nın Yunanistan‘ın en popüler adalarına kruvaziyer gemi girişlerini sınırlamayı düşündüğünü söyledi. Santorini ve Mikonos’un “açıkça acı çektiğini” kabul ederek “Sanırım bunu gelecek yıl yapacağız” dedi.

Santorini’de çevresel bozulma baş göstermeye başladı

Yunanistan sadece artan ziyaretçi sayısıyla karşı karşıya değil, aynı zamanda iklim değişikliğinin de ön cephesinde yer alıyor. Daha uzun ve daha sıcak geçen yazlar su kıtlığına, çevresel bozulmaya ve orman yangınlarına neden oluyor.

Ancak hükümetin kitle turizmini dizginlemek için alacağı her türlü önlem, sektörün getirdiği devasa ekonomik faydalarla dengelenmelidir.

Turizm, Yunanistan ekonomisine yıllık 62,8 milyar Avro ile 75,6 milyar Avro arasında, yani GSYH’nin yaklaşık üçte biri oranında katkıda bulunmaktadır.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: