Bloomberg: İstanbul’da Enflasyonda Dikkat Çeken Yavaşlama

Bloomberg'e göre, İstanbul'da Ağustos ayında yıllık enflasyon yüzde 61,6'ya geriledi. Uzmanlar, bu yavaşlamayı ulusal enflasyon için olumlu bir işaret olarak değerlendiriyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından açıklanan verilere göre, İstanbul’da Ağustos ayında yıllık enflasyon oranı yüzde 61,6 olarak gerçekleşti. Bu oran, bir önceki aya kıyasla 10 puandan fazla bir düşüşü işaret ediyor. Temmuz ayında yıllık enflasyon oranı yüzde 72,8 seviyesindeydi. Aylık bazda ise enflasyon yüzde 1,73 olarak kaydedildi; bu oran Temmuz ayında yüzde 4,21 olarak gerçekleşmişti. Uzmanlar, İstanbul’daki enflasyondaki bu yavaşlamanın, Türkiye genelinde fiyatların gevşemeye başladığının bir göstergesi olabileceğini belirtiyor.

Enflasyondaki Yavaşlama Olumlu Bir İşaret

İstanbul merkezli Spinn Consulting‘in kurucusu Özlem Derici Şengül, İstanbul’daki aylık enflasyonun yavaşlamasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Şengül, İstanbul’daki aylık enflasyon rakamlarının son üç aydır ulusal verilerin üzerinde seyrettiğini vurgulayarak, “Bugünkü rakam, ulusal enflasyon oranının düşme eğiliminde olduğuna dair bir sinyal olabilir” dedi. Ayrıca, Ağustos ayı sonrası ulusal enflasyon oranının yüzde 50’nin altına inme olasılığının da ufukta göründüğünü ifade etti.

Fiyat Artışları ve Düşüşleri

İstanbul’da konut fiyatları Ağustos ayında bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 7,1 oranında artarken, gıda fiyatlarında yaklaşık yarım puanlık bir artış görüldü. Buna karşılık, giyim fiyatları yüzde 3,7 oranında geriledi. Toptan eşya fiyatları ise aylık bazda yaklaşık yüzde 1, yıllık bazda ise yüzde 46,9 oranında yükseldi. Merkez Bankası da gıda fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle aylık enflasyonda yavaşlama beklediğini açıkladı. Banka, Ağustos ayında yaptığı açıklamada, enflasyon oranının yılı yüzde 38 seviyesinde kapatmasını beklediğini belirtti.

Beklentiler ve Tahminler

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise Ağustos ayı enflasyon verilerini 3 Eylül’de açıklayacak. Bloomberg tarafından yapılan anketin medyan tahminine göre, Türkiye genelinde tüketici fiyatlarının Temmuz ayındaki yüzde 61,8 oranına kıyasla, yıllık bazda yüzde 51,9 oranında artması bekleniyor. Uzmanlar, İstanbul’daki enflasyon oranındaki bu yavaşlamanın, ülke genelinde de benzer bir eğilim olabileceğine işaret ettiğini belirtiyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: