Gazze’deki Çocuk Felci Krizinde İlk Aşılama Başlıyor

Gazze'deki çocuk felci krizi nedeniyle İsrail ve Hamas, aşılamaların yapılabilmesi için çatışmalara ara verdi. DSÖ, çocukların en az yüzde 90'ının aşılanması gerektiğini belirtti.

İsrail ve Hamas, insani yardım çalışanlarının aşılama kampanyasına başlayabilmesi için çatışmalara kısa bir ara verilmesi konusunda anlaştı. New York Times‘ın haberine göre, Gazze’deki çocuk felci kriziyle ilgili bilinmesi gerekenler şöyle:

Çocuk Felci Aşılama Kampanyası Başlatılıyor

Bugün, Gazze Şeridi‘nde küçük çocuklara yönelik kitlesel bir çocuk felci aşılama kampanyası başlatılıyor. Yüz binlerce insanın defalarca yerinden edildiği ve binaların tahrip edildiği bir savaş bölgesinde, bu zorlu bir görev olacak. Aşılama kampanyası, çatışmalara kısa süreli ara verilmesine dayanıyor ve İsrailli yetkililer, Hamas ve insani yardım kuruluşları arasında sıkı bir koordinasyon gerektiriyor. İsrail, aşılama yapılan yerlerde tahliye emri vermeyecek.

Yüzde 90 Aşılama Gerekiyor

Enklavda neredeyse bir yıldır süren çatışmaların ardından, anlaşmanın hastalığın yayılmasını önlemek için gerekli olan iki tur aşılamayı tamamlayacak kadar uzun sürmeyebileceğinden korkuluyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)‘nün Gazze’deki en üst düzey temsilcisi Dr. Rik Peeperkorn, hastalığın yayılmasını önlemek için 10 yaşından küçük çocukların en az yüzde 90’ının aşılanması gerektiğini belirtti.

25 Yıl Sonra İlk Vaka

Gazze’de 25 yıl sonra teyit edilen ilk çocuk felci vakası, neredeyse bir yaşında olan Abdul Rahman Abu Al-Jidyan adlı bir çocuk. Annesi, çocuğun savaştan hemen önce doğduğunu ve rutin aşılarını yaptıramadığını söyledi. Gazze’deki sağlık yetkilileri, çocuk felciyle uyumlu semptomlar gösteren çok sayıda çocuğun olduğunu açıkladı.

Aşılamalar Nerede Başlayacak?

Aşılamalar, Gazze’nin merkezinde başlayacak ve burada üç gün sürecek. Gerekirse süre uzatılabilecek. Askeri operasyonlara verilen insani aralar, sabahın erken saatlerinden öğleden sonraya kadar sürecek. Sağlık yetkilileri daha sonra birkaç günlüğüne güney Gazze’ye ve ardından da enklavın kuzey bölgesine geçmeyi planlıyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: