Faiz Gelirlerinde Rekor Artış: Vatandaş Bankalara 717,6 Milyar TL Faiz Ödedi

Vatandaşların bankalara ödediği faiz rekor seviyelere ulaştı, kredi kartı ve bireysel kredi borçları endişe verici düzeyde arttı.

BDDK verilerine göre, bankaların faiz gelirlerindeki artış rekor seviyelere ulaştı. Vatandaşların bireysel kredi ve kredi kartı borçlarından ödediği faiz miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 194 artarak 717,6 milyar TL’ye yükseldi. Bu durum, hem faiz oranlarındaki yükseliş hem de borç miktarlarının artmasıyla açıklanıyor.

Kredi Kartı Borçlarında Endişe Verici Artış

Vatandaşın kredi kartı borçları yüzde 80,3 oranında artarak 1 trilyon 545 milyar 480 milyon TL’ye ulaştı. Bu borçların büyük bir kısmını, özellikle market, sağlık ve temel ihtiyaç harcamaları için yapılan taksitsiz ödemeler oluşturdu. Bu ödemeler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 124,5 oranında artarak, vatandaşın günlük harcamalarını bile kredi kartıyla karşılamak zorunda kaldığını gösteriyor.

Takipteki Alacaklar ve Borçlar Artışta

Kredi borçlarının ödenmemesi durumunda bankaların takipteki alacakları da artış gösterdi. Geçen yıl yüzde 1,60 olan takibe düşme oranı, temmuz ayında yüzde 1,68’e çıktı. Bankalar, takipteki alacaklardan elde ettikleri faiz gelirlerinde yüzde 147,5 oranında bir artış yaşadı ve bu gelir 22 milyar 630 milyon TL’ye ulaştı.

Uzmanlar Uyarıyor

Uzmanlar, yüksek enflasyon ve faiz oranlarının yanı sıra vatandaşların artan borçlanmasının ekonomik dengeleri daha da zorlayabileceğini belirtiyor. Özellikle bireysel borçlardaki bu hızlı artış, vatandaşların alım gücündeki düşüşü ve borçlanmanın hızlanmasını gözler önüne seriyor. Ekonomik politikaların bu durum üzerindeki etkileri dikkatle izlenirken, kredi ve kredi kartı kullanımındaki artışın potansiyel riskleri üzerinde duruluyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: