Sudan'ın 25 mil kuzeyindeki Arbaat barajının çökmesinden sonra hasar gören yollardan biri

Sudan’da Sel Barajı Patlattı, Köyler Yıkıldı Ve Onlarca Kişi Hayatını Kaybetti

Sudan'da sel nedeniyle Arbaat Barajı'nın taşması sonucu en az 20 köy sular altında kaldı, 30 kişi öldü, 150'den fazla insan kayboldu.

İç savaşın yaşandığı bölgede şiddetli yağışlar nedeniyle Arbaat barajının çökmesi sonucu 150-200 kişi kayboldu.

BM, Sudan‘ın doğusundaki Arbaat Barajı’nın taşması sonucu en az 20 köyün sular altında kaldığını , en az 30 kişinin öldüğünü, çok daha fazla kişinin de hayatını kaybettiğini ve aylardır süren iç savaşın pençesindeki bölgenin daha da harap olduğunu söyledi.

Şiddetli yağışlar, Port Sudan‘ın 40 km kuzeyinde bulunan ve hükümetin, diplomatların, yardım kuruluşlarının ve yüz binlerce yerinden edilmiş insanın ikamet ettiği fiili başkent olan Arbaat barajını taşmasına neden oldu.

“Bölge tanınmaz halde. Elektrik ve su boruları tahrip oldu.”

Kızıldeniz eyaletinin su otoritesi başkanı Omar Eissa Haroun, personele gönderdiği bir WhatsApp mesajında, “Bölge tanınmaz halde,” dedi. “Elektrik ve su boruları tahrip oldu.”

İlk müdahale edenlerden biri 150 ila 200 kişinin kayıp olduğunu söyledi. Altın madencilerinin cesetlerini ve selde enkaz halindeki ekipmanlarının parçalarını gördüğünü söyledi ve felaketi, geçen yıl Eylül ayında doğu Libya’nın Derna kentinde fırtına sularının barajları patlatması, binaları süpürmesi ve binlerce kişinin ölümüne yol açmasıyla yaşanan yıkıma benzetti.

Reuters muhabiri, Arbaat yolunda insanların bir adamı gömdüğünü ve mezarının heyelan nedeniyle sürüklenmesini önlemek için üzerini odun parçalarıyla örttüğünü gördü.

BM, yerel yetkililere dayandırdığı açıklamasında, selden yaklaşık 50 bin kişinin evinin etkilendiğini, bu sayının yalnızca barajın batısındaki bölgeyi kapsadığını, doğudaki bölgeye ise ulaşılamadığını belirtti.

Baraj, Port Sudan’ın ana su kaynağıydı

Baraj, ülkenin Kızıldeniz’deki ana limanına ve çalışan havaalanına ev sahipliği yapan ve ülkenin çok ihtiyaç duyduğu yardım teslimatlarının çoğunu alan Port Sudan‘ın ana su kaynağıydı.

Yetkililer, barajın çökmeye başladığını ve normalden çok daha erken gelen yoğun yağmur günlerinde silt oluştuğunu söyledi. Sudan‘ın barajları, yolları ve köprüleri, Sudan ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki savaş Nisan 2023’te başlamadan önce zaten bakımsızdı.

O zamandan beri her iki taraf da kaynaklarının büyük kısmını çatışmaya yönlendirdi ve altyapı ciddi şekilde ihmal edildi.

Sağlık Bakanlığı, bazı insanların sular altında kalan evlerini terk ederek dağlara doğru yola çıktığını ve şu anda orada mahsur kaldıklarını söyledi.

Pazartesi günü, hükümetin yağmur mevsimi görev gücü ülke genelinde sellerde 132 kişinin öldüğünü, iki hafta öncesine göre 68 kişinin öldüğünü söyledi . BM ajanslarına göre bu yıl en az 118.000 kişi yağmurlar nedeniyle yerinden edildi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: