Bloomberg: Türkiye’nin OVP’sinde Büyüme Tahmini Aşağı, Enflasyon Yukarı Revize Edilecek

Bloomberg, Türkiye’nin yeni Orta Vadeli Programı’nda büyüme tahminlerinin düşürüleceğini ve enflasyon tahminlerinin yükseltileceğini öne sürdü.

Bloomberg, Türkiye’nin yeni Orta Vadeli Programı’nda (OVP) yapılacak olası değişiklikleri ele aldı. Bloomberg’e konuşan kaynaklara göre, hükümetin gelecek ay açıklaması beklenen yeni OVP’de büyüme tahminlerinin düşürülmesi ve yılsonu enflasyon tahmininin 10 puan artırılması planlanıyor.

Büyüme Tahminleri Aşağı Çekiliyor

Türkiye, yükselen enflasyonu kontrol altına almaya çalışırken, 2023 ve 2024 yılı büyüme tahminlerini aşağı çekecek. Kaynağa göre, mevcut gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüme tahminleri bu yıl için %4 ve 2025 için %4,5 olarak belirlenmişti, ancak yeni OVP’de bu oranlar daha düşük olacak. Yetkililer, enflasyonu dizginlemeye çalışırken keskin bir yavaşlamadan kaçınmayı hedefliyor.

Enflasyon Tahmini Yükseltiliyor

Planlanan diğer önemli değişiklikler arasında, 2024 yılsonu enflasyon tahmininin %33’ten 10 puan artırılarak yukarı yönlü revize edilmesi bekleniyor. 2025 sonu enflasyonu ise %15,2’den %15-20 aralığına revize edilecek. Bu değişiklikler, yetkililerin fiyat artışlarını engellemek için büyümeyi ne ölçüde feda etmeye istekli olduklarını yatırımcılara gösterecek.

Cari ve Bütçe Açığı Hedefleri

Yeni OVP’de cari açığın GSYH’ye oranı, bu yılın sonu için %3,1 olan mevcut tahminden %1,5 ila %2’ye düşürülecek. Ayrıca, bütçe açığının GSYH’ye oranı bu yıl %6,4’ten %5’in altına çekilecek ve gelecek yıl için hedef %3 civarında olacak.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: