Libya’da Petrol Krizi Derinleşiyor: Sarir Sahası da Üretimi Durdurdu

Libya'da Sarir petrol sahasındaki üretim durduruldu. Siyasi gerilimler nedeniyle ülkenin doğusundaki petrol üretimi tamamen kesildi, petrol fiyatlarında artış bekleniyor.

Libya’da Merkez Bankası yönetimi ve petrol gelirleri üzerindeki anlaşmazlıklar devam ederken, ülkedeki petrol sahalarında üretim durduruluyor. Reuters’a bilgi veren iki mühendis, Sarir petrol sahasındaki üretimin neredeyse tamamen durduğunu bildirdi. Ülkenin doğusundaki yetkililer, Pazartesi günü tüm petrol üretimi ve ihracatının durdurulacağını açıklamıştı.

Sarir Sahasında Üretim Tamamen Durduruldu

Mühendislerin aktardığına göre, Sarir petrol sahası, üretim azaltılmadan önce günlük yaklaşık 209 bin varil petrol üretiyordu. Libya, Temmuz ayında günlük yaklaşık 1,18 milyon varil petrol üretimi gerçekleştiriyordu. Ancak, devam eden siyasi gerilimler ve Merkez Bankası Başkanı Sadık el-Kabir’in görevden alınma çabaları, üretimi olumsuz etkiliyor.

Petrol Fiyatlarında Artış Beklentisi

Libya’daki petrol sahalarının çoğunluğu ülkenin doğusunda yer alıyor ve bu sahaların kapatılması, petrol fiyatlarının artmasına neden olabilir. Özellikle Sharara petrol sahasında ihracatlara dair mücbir sebep duyurulmuştu ve El Feel, Amal, Nafoora, Abu Attifel gibi diğer sahalarda da üretim kesintileri yaşanmıştı.

Ulusal Mutabakat Hükümeti’nden Tepki

Birleşmiş Milletler öncülüğündeki süreçle 2021’de göreve getirilen Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Başbakanı Abdülhamid el-Dbeibah, petrol sahalarının “zayıf bahanelerle” kapatılmasına karşı çıktı. Libya Merkez Bankası, ülkenin petrol gelirlerinin tek tahsildarı olarak kritik bir rol oynuyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: