Pantanal Alevler İçinde: Dünyanın En Büyük Sulak Alanı Yok Oluyor

Brezilya'nın Pantanal bölgesinde çıkan orman yangınları, zengin biyolojik çeşitliliği ve nesli tükenmekte olan hayvanları tehdit ediyor. 2024 yılında, New Jersey büyüklüğünde bir alan kül oldu.

2024 yazında, Brezilya’da Everglades‘in 20 katı büyüklüğünde bir alana yayılan Pantanal bölgesi, orman yangınlarıyla çevrildi. The New York Times‘a konuşan bilim insanları, bu felaketin boyutlarının endişe verici olduğunu belirtti.

İki jaguar yavrusu yanarak öldü, nadir papağanların yumurtaları alevler arasında kaldı. Orman yangınları, dünyanın en büyük tropikal sulak alanı olan Pantanal‘ı yerle bir ediyor. Brezilya’nın 1998’den bu yana kaydedilen en kötü yangınları, bilim insanlarının on yıllardır korumak için çalıştığı risk altındaki türlere ciddi zararlar veriyor. SOS Pantanal‘da çalışan biyolog Gustavo Figueirôa, “Pantanal’ın biyolojik çeşitliliğinin küle dönüşmesini izliyoruz,” dedi.

Felaketin Boyutları Artıyor

Pantanal, 176 bin km²’lik nehirler, ormanlar ve bataklıklardan oluşan bir labirenttir. Brezilya’nın %80’ini kapsayan bu bölge, son yıllarda iklim değişikliği ve ormansızlaşma nedeniyle artan şiddetli kuraklıklar nedeniyle kavruluyor. 2024’te Brezilya’nın Pantanal’daki payında New Jersey büyüklüğünde, yani 18 bin km²’lik bir alan, yangınlarla kül oldu.

Zengin Biyolojik Çeşitlilik Tehdit Altında

Pantanal, zengin biyolojik çeşitliliği ile tanınır ve bir kısmı UNESCO miras alanı olarak korunmaktadır. Bölge, dünyanın en büyük papağanı, en yüksek kayman yoğunluğu ve dev su samuru gibi tehdit altındaki türlere ev sahipliği yapıyor. Ancak yangınlar, dev karıncayiyenler, ova tapirleri ve jaguarlar gibi hayvanları öldürüyor ya da yaralıyor.

Pantanal’da çalışan gönüllü bir kuruluşun yöneticisi Enderson Barreto, “Jaguarlar bile bu yangınlardan kaçamıyor. Daha yavaş hayvanların ne şansı olabilir?” dedi. Bilim insanları, 2020’deki yangınlarda 17 milyon hayvanın öldüğünü, 2024’te bu sayının daha da artmasından korkuyor.

Trajedinin Boyutları

Karıncayiyenleri korumak için çalışan Tamanduá Enstitüsü Başkanı Flávia Miranda, “Bu hayvanların kaybıyla birlikte, henüz tam olarak anlatılmamış bir evrimsel hikayeyi de kaybediyoruz,” diyerek, bölgedeki ekosistemin ne kadar büyük bir tehdit altında olduğunu vurguladı.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: