Bloomberg Economics: 2024’te Küresel Enflasyon Düşüşte, Türkiye İçin Umut Var

Bloomberg Economics'in analizine göre, küresel enflasyon zirveyi gördü ve düşüş trendine girdi. Türkiye gibi ülkelerde enflasyonda en kötüsünün geride kaldığı belirtiliyor.

Bloomberg Economics (BE) ekonomistlerine göre, dünya genelinde enflasyon zirveyi gördü ve artık düşüş trendine girdi. Ekonomistlerin analizine göre, küresel enflasyonun yıl sonuna kadar yüzde 5,4 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Özellikle Türkiye gibi yüksek enflasyon yaşayan ülkelerde bile en kötüsünün geride kaldığı vurgulandı.

Küresel Enflasyon Beklentileri

BE’nin analizine göre, 2024 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 6,9 olan GSYH ile ağırlıklandırılmış ortalama küresel enflasyonun, yılın son çeyreğinde yüzde 5,4’e ve 2025 son çeyreğinde yüzde 3,2’ye gerilemesi öngörülüyor. Gelişmiş ekonomilerde ise 2023 sonunda yüzde 3,1 ve 2022’de yüzde 7,8 olan küresel enflasyonun, 2024 sonuna doğru yüzde 2,3’e düşmesi bekleniyor.

BE Gelişmekte Olan Piyasalar Başekonomisti Ziad Daoud, “Küresel enflasyon prangalarının gevşemesiyle” birlikte para politikalarının da gevşemeye hazırlandığını belirtti. Daoud, ABD’de Fed‘in eylül ayında faiz indirimine gidebileceğini, Avrupa’da ise enflasyondaki büyük düşüşün faiz indirimlerine zemin hazırlayacağını öngördü.

Türkiye ve Arjantin: En Kötüsü Geride Kaldı

BE’nin analizine göre, Arjantin ve Türkiye gibi yüksek enflasyon yaşanan ülkelerde bile enflasyonun zirveye ulaştığı ve en kötüsünün geride kaldığı belirtiliyor. Özellikle Türkiye’de 2024 sonunda enflasyonun daha da gerilemesi bekleniyor. Çin ise deflasyon riski taşıyan bir ülke olarak farklı bir ekonomik dinamik sergiliyor, ancak aynı şekilde faiz indirimlerini kullanarak bu riske karşı mücadele ediyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: