Küresel Piyasalar ABD Verilerini Bekliyor: Dikkatler Eylül Toplantısında

Fed Başkanı Powell'ın Jackson Hole konuşmasında faiz indirimi beklentilerini desteklemesiyle, piyasalar şimdi Cuma günü açıklanacak çekirdek PCE verisine odaklandı.

Wall Street endeksleri, Fed Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole‘daki konuşmasında, faiz indirimlerinin zamanının geldiğini söylemesi ve Eylül beklentilerini desteklemesi sonrası haftanın son işlem gününü %1’in üzerinde yükselişlerle tamamladı. Küresel hisse senetlerini izleyen MSCI ACWI Endeksi de rekor seviyesini test etti. Bloomberg’in büyük teknoloji hisselerini izleyen “Muhteşem Yedili” göstergesi %1,7 yükseldi. Küçük firmalardan oluşan Russell 2000 %3’ten fazla artış gösterdi.

ABD Hazine Tahvilleri ve Swap Piyasası

ABD hazine tahvillerindeki yükselişe daha kısa vadeliler öncülük etti. İki yıllık getiri %4’ün altına indi. Swap piyasası, bu yıl için 102 baz puanlık Fed faiz indirimini fiyatladı. Bu da Aralık ayına kadar, 50 baz puanlık bir jumbo indirim de dahil olmak üzere, kalan her politika toplantısında bir indirim anlamına geliyor.

Asya Piyasaları ve Dolar Endeksi

Yeni işlem gününde ABD vadeli endeksleri hafif ekside. Asya’da borsalar karışık seyretti; Çin borsası yatay, Hong Kong borsası %0,9 artıda işlem görürken, yendeki değer kazancı Japon Nikkei 225 endeksini %0,9 düşürdü. Cuma günü %1’e yakın düşen Bloomberg Dolar Endeksi, yeni haftaya sınırlı yükselişle başladı.

Ortadoğu Gerilimi ve Petrol Fiyatları

İsrail’in Lübnan’ın güneyindeki Hizbullah hedeflerini vurmasının ardından Orta Doğu’daki gerilim yükseldi ve bu durum petrol fiyatlarına yansıdı. Brent petrol 80 dolara doğru yükselirken, ABD ham petrolü 75 doları aştı.

Dikkatler Artık ABD Verilerinde

Fed Başkanı Powell, Jackson Hole konuşmasında, merkez bankasının 17-18 Eylül’deki bir sonraki toplantısında faiz indirimi yapacağına dair beklentileri destekledi. Powell, “Politikanın ayarlanmasının zamanı geldi. Gidişatın yönü açık ve faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızı gelen verilere, gelişen görünüme ve risk dengesine bağlı olacak” dedi. Bu hafta, Powell’ın işaret ettiği önemli verilerden biri açıklanacak.

Ekonomistler, Fed’in enflasyonun temelini ölçmek için tercih ettiği gıda ve enerji hariç kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin (çekirdek PCE) Temmuz’da, Haziran ile aynı oranda, aylık %0,2 arttığını düşünüyor. Beklenti gerçekleşirse, üç aylık yıllıklandırılmış çekirdek PCE %2,1’e düşerek Fed’in %2’lik hedefinin çok az üzerinde olacak. Powell, Jackson Hole’da enflasyon konusunda son dönemde sağlanan iyileşmeyi kabul ederek, %2 hedefine dönme yolunda güven duyduğunu belirtti.

Bloomberg Economics yaptığı açıklamada, “Powell’ın Jackson Hole’daki güvercin tonlu konuşması piyasa oyuncularının kulağına hoş geldi. Powell, Fed’in güçlü bir işgücü piyasasını desteklemek için elinden gelen ‘her şeyi’ yapacağını ve ekonomi için bir zemin sağlayacağını taahhüt etti” dedi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: