Avustralya’da Konut Sigortası Krizi: İklim Değişikliği Haneleri Vurdu

Avustralya'da artan iklim tehditleri, konut sigortası primlerini yükselterek birçok haneyi ödeme güçlüğüyle karşı karşıya bıraktı ve mortgage krizine yol açtı.

Avustralya’da iklim değişikliği, konut sigortalarını krize sürükledi. Avustralya Aktüerler Enstitüsü tarafından yayınlanan son rapora göre, artan iklim tehditleri nedeniyle ev sigortası primleri hızla yükseliyor ve bu durum giderek artan sayıda Avustralyalı hane için sigorta ödemelerini karşılanamaz hale getiriyor. Rapora göre, Mart 2024 itibariyle Avustralyalı hanelerin yüzde 15’i ev sigortası primlerini ödemekte zorlanıyor.

Sigorta Primleri İki Katına Çıktı

Raporda, mortgage kredisi olan Avustralyalı hanelerin yüzde 5’inin aşırı mali baskı altında olduğu belirtiliyor. Ortalama yıllık sigorta primlerinin 5 bin 216 A$ (yaklaşık 3 bin 505 ABD doları) seviyesine ulaştığı ve bu rakamın iki yıl öncesine göre iki katından fazla olduğu kaydedildi. Özellikle Queensland, Yeni Güney Galler ve Batı Avustralya gibi bölgelerde, hanelerin yarısı, aylık gelirlerinden daha pahalı sigorta primleriyle karşı karşıya.

Kar Topu Gibi Büyüyen Sorun

Raporda, artan sel ve kasırga riskleriyle birlikte, sigortasız veya eksik sigortalı olan hanelerin doğal afetlerden zarar gördüğünde mali sıkıntıya düşme riskinin yüksek olduğu vurgulandı. Bu durumun, yalnızca haneler için değil, aynı zamanda kredi verenler, düzenleyiciler ve hükümetler için de ciddi bir sorun teşkil ettiği belirtildi. Raporda, ödenmemiş ipotek kredilerinin Mart 2024 itibariyle 57 milyar A$ olduğu ve bunun tüm konut kredisi varlıklarının yüzde 3’ünü temsil ettiği ifade edildi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: