2024’te Ekonomik Çöküş: 15 Bin Şirket Kapandı, 51 Bin Esnaf Kepenk İndirdi

Türkiye'de 2024'ün ilk yedi ayında kapanan şirket sayısı 14 bini aştı. Ekonomik zorluklar esnafı da etkiledi, kepenk kapatma oranları arttı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre, 2024’ün Ocak-Temmuz döneminde kapanan şirket sayısı 14 bin 828‘e ulaştı. Ekonomik koşulların kötüleşmesi, özellikle küçük esnafı derinden etkiledi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre, aynı dönemde 51 bin 55 esnaf kepenk kapattı. Ayrıca, karşılıksız çek sayısında da ciddi bir artış yaşandı.

Ekonomik Zorluklar ve Kapanan Şirketler

Birgün‘den Havva Gümüşkaya’nın haberine göre, ekonomideki durgunluk sinyalleri, birçok işletmenin finansal zorluk yaşamasına ve varlıklarını sürdürememesine neden oldu. Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 42,9 artışla 2 bin 889 şirket kapandı. Temmuz 2023’e göre kapanan şirket sayısı yüzde 39,8 artarken, kurulan şirket sayısı yalnızca yüzde 4,2 arttı.

Konkordato Başvuruları Artıyor

2024’ün Ocak-Temmuz döneminde kapanan şirket sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,3 artış gösterdi. Bu dönemde 788 firma konkordato ilan etti. Konkordato başvurularının en fazla inşaat, tekstil ve akaryakıt sektörlerinden geldiği belirtildi. Kapanan işletmeler arasında en fazla toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler bulunuyor.

Karşılıksız Çeklerde Patlama

Karşılıksız çek sayısı, Ocak-Temmuz 2024 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 80 artış gösterdi. Aynı dönemde, bankalara ibraz anında karşılıksız çıkan 146 bin adet çekin toplam tutarı 90 milyar TL oldu. Karşılıksız işlemi yapılan 23 bin adet çek ise daha sonra ödendi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: