Kızıldeniz’de Yunan Bandıralı Tankerde Yangın

Denizcilik ajansı Kızıldeniz'de Yunan bandıralı tankerde yangınlar gözlemlendiğini söyledi.

Denizcilik ajansı Kızıldeniz’de Yunan bandıralı tankerde yangınlar gözlemlendiğini söyledi.

Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları cuma günü yaptığı açıklamada, Yemenli Husi militanlarının saldırısının ardından kurtarma ekiplerinin mürettebatı tahliye etmesinden bir gün sonra, Kızıldeniz’de Yunan bandıralı bir petrol tankerinde üç yangın çıktığını söyledi.

Yemen’in en kalabalık bölgelerini kontrol eden İran yanlısı Husiler Perşembe günü yaptıkları açıklamada Sounion petrol tankerine, Gazze’de İsrail ile Hamas arasındaki savaşta Filistinlileri desteklemek için ticari gemiciliğe karşı 10 aydır sürdürdükleri kampanyanın bir parçası olarak saldırdıklarını belirttiler.

Husiler tankere ilk olarak Çarşamba günü, yangına ve motor gücü kaybına neden olan tekrarlanan saldırılarla zarar verdiler. Daha sonra bir Avrupa savaş gemisi 25 kişilik mürettebatı kurtardı. Bir deniz güvenliği kaynağı Perşembe günü Reuters’e yaptığı açıklamada, mürettebatsız geminin Yemen ve Eritre arasında demirlediğini söyledi.

Sounion, Atina merkezli Delta Tankers tarafından işletilen ve bu ay Husilerin saldırısına uğrayan üçüncü tanker gemisi oldu.


Günün ilerleyen saatlerinde Husiler sosyal medyada tankeri ateşe verdiklerini gösterdikleri iddia edilen bir video yayınladı. 150.000 metrik ton ham petrol taşıyan hasarlı tankerin çevresel bir tehlike oluşturduğunu belirten AB’nin Kızıldeniz’deki deniz misyonu Aspides şunları söylediCibuti Limanlar ve Serbest Bölgeler Kurumu Cuma günü X sosyal medya sitesinde yayınladığı bir mesajda “Olası bir sızıntı bölgenin deniz çevresi için feci sonuçlara yol açabilir” dedi.

Uluslararası Tanker Sahipleri Kirlilik Federasyonu’na göre, gemi kaynaklı kaydedilen en büyük sızıntı 1979 yılında, bir fırtına sırasında Tobago açıklarında Karayip Denizi’nde başka bir ham petrol gemisiyle çarpıştıktan sonra Atlantik İmparatoriçesi’nden yaklaşık 287.000 ton petrolün kaçmasıydı.Sounion, Atina merkezli Delta Tankers tarafından işletilen ve bu ay Husilerin saldırısına uğrayan üçüncü gemi oldu.

Husi askeri sözcüsü Yahya Saree televizyonda yaptığı bir konuşmada Husilerin tankere saldırmasının nedeninin Delta Tankers’in “işgal altındaki Filistin limanlarına giriş” yasağını ihlal etmesi olduğunu söyledi.
“Delta Tankers gemiyi (ve kargoyu) taşımak için elinden geleni yapıyor. Güvenlik nedeniyle daha fazla yorum yapabilecek durumda değiliz” dedi. 

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: