The National Interest: Kazakistan, ABD’nin Çin ile Rekabetinde Anahtar Ülke

The National Interest'e göre, Kazakistan, ABD'nin Çin ile jeopolitik rekabetinde önemli bir rol oynayabilir. Bu bağlamda, Washington'un Kazakistan'a yönelik Jackson-Vanik kısıtlamalarını kaldırması öneriliyor.

The National Interest’in analizine göre, Kazakistan, ABD‘nin Çin ile jeopolitik rekabetindeki konumunu güçlendirmede kilit bir rol oynayabilir. Bu bağlamda, Washington’un Kazakistan’ın çok vektörlü dış politikasını desteklemesi gerektiği belirtiliyor. Ayrıca, iki ülke arasında yapıcı ilişkilerin gelişmesi için Jackson-Vanik değişikliği çerçevesinde Kazakistan’a yönelik kısıtlamaların kaldırılması gerektiği ifade ediliyor.

Jackson-Vanik Değişikliği Nedir?

Jackson-Vanik değişikliği, 1974 yılında Soğuk Savaş döneminde ABD Kongresi tarafından kabul edilen bir yasa değişikliğidir. Bu değişikliğe göre, vatandaşlarına göç etme hakkı ya da fırsatı tanımayan ülkeler yüksek gümrük vergilerine tabi tutulabilir ve ithalat ile ihracat kısıtlamalarına maruz kalabilirler. Bu yasa, özellikle SSCB’nin Yahudi uyruklu kişilerin ülkeyi terk etmelerini engellemesi üzerine geliştirilmiştir. Değişiklik adını, bu yasanın yapılmasını teşvik eden Senatör Henry Jackson ve Kongre Üyesi Charles Wanick‘ten almıştır.

2000 ile 2012 yılları arasında bu değişiklik bazı eski Sovyet ülkeleri için iptal edilmiş olmasına rağmen, Kırgızistan hariç tüm Orta Asya ülkeleri hala bu kısıtlamalara tabidir.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: