Husilerin Saldırısına Uğrayan Gemi Kızıldeniz’de Mahsur Kaldı: Mürettebat Kurtarıldı

Husilerin saldırısına uğrayan MV Sounion gemisinin mürettebatı kurtarıldı, ancak gemi Kızıldeniz'de mahsur kaldı. Saldırı, küresel deniz ticaretini tehdit ediyor.

İngiltere’nin Sana Büyükelçisi Abda Sharif, Husilerin saldırısına uğrayan MV Sounion isimli geminin mürettebatının kurtarıldığını, ancak ağır hasar gören geminin Kızıldeniz’de mahsur kaldığını duyurdu. Sharif, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Husilerin Yemen kıyılarını ve balıkçıları tehdit eden saldırılarının, olası bir çevre felaketinin habercisi olduğunu belirtti.

Saldırının Detayları ve Sonuçları

Avrupa Birliği askeri misyonu “ASPECTS”‘in açıklamasına göre, Yunan bir nakliye şirketine ait ve Liberya bayrağı taşıyan MV Sounion gemisi, Kızıldeniz’de Yemen açıklarında seyrederken çok sayıda füze saldırısına uğradı. Bu saldırılar, geminin motorunun arızalanmasına neden oldu. Şans eseri, 150 bin ton petrol taşıyan geminin mürettebatı sağ salim kurtarılırken, gemi ağır hasar aldı ve Kızıldeniz’de mahsur kaldı.

Yeni aktarılan bilgilere göre Husilerin Kızıldeniz’de vurduğu Yunan petrol tankeri terk edildi. Gemi şu an Kızıldeniz’de sürükleniyor.

Husilerin Eylemleri ve Kızıldeniz’deki Durum

Husiler, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki olarak 31 Ekim 2023’ten bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu iddia ettikleri ticari gemilere el koyuyor ve bazılarına insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenliyor. Bu eylemler, Kızıldeniz’deki deniz ticaretini tehdit ederek birçok gemicilik şirketinin seferlerini durdurmasına yol açtı.

Uluslararası Tepkiler ve Önlemler

ABD, küresel deniz ticaretinin güvenliğini sağlamak amacıyla 18 Aralık 2023‘te bir grup ülkenin katılımıyla “Refah Muhafızı Operasyonu” adında çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturdu. Bu süreçte ABD güçleri, Yemen’den atılan birçok füze ve kamikaze dronunu düşürdüğünü açıkladı. Avrupa Birliği (AB) de Kızıldeniz’de seyrüsefer güvenliğini sağlamak amacıyla 19 Şubat‘ta Aspides misyonunu başlattı ve İtalya, 5 Mart’ta bu misyona katılarak taktik komutayı üstlendi.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’si, Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleştiriliyor. Bu nedenle bölgedeki güvenlik endişeleri, dünya çapında ekonomik etkiler yaratabilir.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: