Çin Merkez Bankası’ndan Yuan İçin Dengeli Sabitleme Kararı

Çin Merkez Bankası, yuan için referans kurunu piyasa beklentileriyle uyumlu belirledi, bu da yuanın daha fazla değerlenmesini istemediğini gösteriyor.

Çin Merkez Bankası (PBOC), yuan için günlük referans kurunu, bir yıldan uzun bir süredir ilk kez piyasa beklentilerine paralel bir seviyede belirledi. Bu durum, PBOC’nin son dönemde yaşanan değer kazancının ardından yuanın mevcut seviyesinden memnun olduğunu ve daha fazla değerlenmesini istemediğini gösteriyor.

PBOC’nin Günlük Referans Kuru

PBOC, çarşamba günü için günlük referans döviz kurunu 7,1307 olarak belirledi. Bu seviye, Bloomberg’in analist ve traderlarla yaptığı ankette ortaya çıkan tahminin sadece 7 pips uzağında yer aldı. Sabitleme ile beklenti arasındaki fark, Haziran 2023’ten bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Yuan, son haftalarda Fed’in gelecek ay faiz indirimine gideceği beklentisiyle gerileyen dolar karşısında 2024 yılının kayıplarının çoğunu sildi.

Yuanın Güçlenmesine Karşı İsteksizlik

Yuanı ucuza borçlanıp daha yüksek getirili para birimlerine karşı satmayı içeren carry trade stratejisindeki çözülme, yuanın yükselişine destek oldu. Standard Chartered Bank’ın Çin makro strateji müdürü Becky Liu, bugünkü sabitlemenin yuanın çok fazla güçlenmesine izin vermeme konusundaki isteksizliğe işaret ettiğini belirtti. Liu, “Şu anda dolar/yuan’ı yıl sonuna kadar 7,10-7 seviyesinde görüyoruz” dedi.

PBOC’nin Yuanı Destekleme Politikası

Çin ekonomisine ilişkin olumsuz beklentiler ve ABD ile olan getiri farkı, yuan üzerinde baskı oluşturuyor. Bu nedenle, PBOC sabitleme politikası ile geçtiğimiz yılın büyük bölümünde yuanı desteklemeye çalıştı. Kamu bankalarının dolar satışları da döviz kurunun desteklenmesinde etkili oldu. Ancak, Çinli yetkililerin gevşeme çağrılarının ardından PBOC, son aylarda sabitlemeyi kademeli olarak yuan aleyhine zayıflatmaya başladı.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: