Morgan Stanley’den Yeni TCMB Analizi: “Şahin Bir Sürpriz Yaptı”

Morgan Stanley, TCMB'nin son faiz kararını 'şahin sürpriz' olarak nitelendirdi ve 2024'te faiz indirimi beklemiyor. Faiz oranlarının sabit kalacağı öngörülüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)‘nın son faiz kararı, beklentilere paralel olarak alındı. Ancak, Morgan Stanley tarafından yapılan değerlendirmelerde, TCMB’nin “şahin bir sürpriz” yaptığı vurgulandı. Banka, 2024 yılında faiz indirimi olmayacağını öngörüyor.

Morgan Stanley Ekonomisti Hande Küçük, TCMB’nin son faiz kararı ve açıklamasının, yılın geri kalanında politika faizinin sabit kalacağı tahminini desteklediğini belirtti. Salı günü yayımlanan raporda, TCMB’nin faizi değiştirmeden “şahin bir sürpriz” yapmayı başardığı ifade edildi.

Faiz İndirimi Beklentileri Ötelendi

Küçük, TCMB’nin sözlü yönlendirmesinin, aylık enflasyon eğiliminin sürdürülebilir bir şekilde %1,5’e düşmesi ve enflasyon beklentileri ile tahmin aralığı arasındaki farkın daralması öncesinde faiz indirimi adımlarının pek olası olmadığını açıkça ortaya koyduğunu söyledi. Bu durum, yakın vadede faiz indirimi adımlarına pek fazla alan bırakmıyor.

Ayrıca, açıklamada yapılan değişikliklerin, faiz oranlarını daha uzun süre sabit tutma niyetini gösterdiği öngörülüyor. Büyümedeki yavaşlamanın arttığına dair işaretler gelirken, verilen mesajların yakın vadede gevşeme adımlarına yönelik beklentileri ertelemeye yönelik olduğu belirtiliyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: