TSK’dan İhraç Edilen Teğmenler Anıtkabir’de Atatürk’ün Huzuruna Çıktı
Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) ihraç edilen 5 teğmen, bugün Anıtkabir’e giderek Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün huzuruna çıktı. Teğmenler, mezuniyet töreninde “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı attıkları ve laik, demokratik cumhuriyet vurgusu yaptıkları gerekçesiyle ihraç edilmişlerdi.
Laiklik ve Demokrasi Yemini Eden Teğmenler İhraç Edilmişti
Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Kara Harp Okulu’nda mezun olan ve resmi tören sonrasında toplanarak ek bir yemin eden teğmenler, TSK’dan ihraç edilmişti. Mezuniyet töreninde kılıç çatarak hep birlikte “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diyen teğmenler, daha sonra şu ifadeleri içeren bir yemin okumuştu:
“Ant içeriz ki laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına, ülkenin bölünmez bütünlüğüne, yüce Türk ulusunun namus ve şerefine, aziz vatanın bir karış toprağına uzanacak eller karşısında bizi bulacak ve kılıçlarımız daima keskin ve hazır olacaktır. Bizler Türk istikbalinin evlatlarıyız. Şerefimizle doğduk, şerefimizle yaşayacağız. Ne mutlu Türküm diyene!”
Bu görüntüler sosyal medyada hızla yayıldı ve siyasetin gündemine oturdu.
Milli Savunma Bakanlığı: Disiplinsizlik Nedeniyle İhraç Edildiler
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) yetkilileri, teğmenlerin okuduğu metnin içeriği veya “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganıyla ilgili bir soruşturma yürütülmediğini öne sürdü. Ancak yetkililer, bu olayın “emre uyulmaması” gerekçesiyle değerlendirildiğini ifade etti.
MSB kaynaklarından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Burada sorgulanan, disiplinsizlik ve bunun hangi motivasyonla yapıldığıdır. Teğmenler, subay andını okumak için yedi kez başvuruda bulunmuş, ancak kendilerine izin verilmemiştir.”
Bu açıklamalara rağmen, bazı hukukçular ve siyasetçiler, ihraç kararının tamamen siyasi olduğunu savundu.
Teğmenlerin Savunmaları Ne Dedi?
İhraç edilen teğmenler, verdikleri ifadelerde hiçbir disiplin ihlali yapmadıklarını ve kendilerine “subay andı okunmayacak” şeklinde kesin bir emir verilmediğini belirtti.
- Teğmen Ebru Eroğlu, “Sıralı amirlerimize başvurarak subay andını okumak için izin istedik ancak reddedildi. Biz de resmi törende okumadık” dedi.
- Teğmen Talip İzzet Akarsu, “Tören bitiminde kılıç çatma sırasında edilen geleneksel bir yemindir. Emre itaat ettik ve herhangi bir yasaklanmış eylemde bulunmadık” şeklinde savunma yaptı.
- Teğmen Batuhan Gazi Kılıç, “Tören bittikten sonra subay andı okumayacağımıza dair bir emir almadık. Bu yüzden andı okumakta bir sakınca görmedim” ifadelerini kullandı.
- Teğmen Deniz Demirtaş ve Serhat Gündar, yemin sırasında dış halkanın içinde olmadıklarını ve olayı kısmen takip edebildiklerini belirtti.
Anıtkabir Ziyareti ve Mesajları
Bugün Anıtkabir’e giderek Atatürk’ü ziyaret eden teğmenler, sessiz bir şekilde Gazi’nin huzuruna çıktı. Ziyaret sonrası herhangi bir açıklama yapmadılar, ancak bu ziyaret, ihraç kararına karşı bir duruş sergiledikleri şeklinde yorumlandı.
Siyasi Tepkiler: İhraç Kararı Tartışma Yarattı
Teğmenlerin ihraç edilmesi, siyasi çevrelerde büyük yankı uyandırdı. Muhalefet partileri ve bazı hukukçular, ihraç kararının siyasi olduğunu ve Mustafa Kemal Atatürk’e bağlılığın suç olarak görülmeye başlandığını savundu.
Öte yandan, iktidar kanadı ise TSK’nın emir-komuta zincirine sıkı sıkıya bağlı kalınması gerektiğini ve bu olayın bir disiplin ihlali olarak değerlendirildiğini öne sürdü.
Bu gelişmelerin ardından, ihraç edilen teğmenlerin hukuk mücadelesine başlayıp başlamayacağı ve TSK’daki disiplin kurallarının yeniden tartışmaya açılıp açılmayacağı merak konusu oldu.