Suriyelilere Çöp Eğitimi Verilecek: Üç Yıl Sürecek ABD Destekli Proje Başlıyor

ABD destekli proje ile Suriyelilere atık yönetimi eğitimi verilecek. Üç yıl sürecek projede 6 pilot il seçildi; dijital ödeme sistemleri ve eğitimler uygulanacak.

ABD tarafından finanse edilen ve üç yıl sürecek olan “Mültecilere Ev Sahipliği Yapan Belediyelerde Kapsayıcı Sıfır Atık Yaklaşımı Aracılığıyla Sosyal Uyumun Sağlanması Projesi” kapsamında, Suriyelilere yönelik atık yönetimi eğitimi verilecek. Türkiye genelinde atık yönetiminin iyileştirilmesi ve toplumsal gerilimlerin azaltılması amacıyla başlatılan bu proje, özellikle sığınmacıların yoğun olduğu bölgelerde uygulanacak.

Proje Kapsamı ve Hedefleri

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, ABD Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu tarafından 8 milyon 510 bin dolarlık bir bütçeyle desteklenen proje, atıkların kaynakta ayrıştırılması ve geri dönüştürülmesi yoluyla çöp sahalarında biriken atık miktarını azaltmayı hedefliyor. Proje ayrıca, atık yönetimi eksikliğinden kaynaklanabilecek sosyal gerilimleri azaltmayı amaçlıyor.

Pilot İller ve Uygulama Alanları

Proje, özellikle deprem bölgeleri ile paralellik gösteren şehirlerde uygulanacak. Bu bağlamda Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Mersin, İzmir ve Hatay şehirleri pilot olarak seçildi. Proje süresince bu illerde mevcut durum tespiti yapılarak, belediyelere ihtiyaç duyulan ekipman desteği sağlanacak. Ayrıca, atık toplayıcıları belediyeler tarafından kayıt altına alınacak ve atık başına yapılan ödemeler dijitalleştirilecek.

Dijitalleşme ve Eğitim Çalışmaları

Proje kapsamında para yüklenen kartlar için mobil marketler oluşturulacak ve mülteci odaklı hizmetler verilecek. Sıfır atık konusunda eğitimler düzenlenecek ve mevsimsel işçilere yönelik de eğitim çalışmaları yapılacak. Ayrıca, kooperatifler ile atık yönetimi konusunda iş birliği sağlanacak.

Bu proje, Suriyelilerin topluma entegrasyonunu kolaylaştırmayı ve atık yönetimi konusunda bilinçlendirmeyi hedeflerken, aynı zamanda çevresel sürdürülebilirliği de destekleyecek.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: