Bangladeş’te Başbakanlık Konutundaki Yağma Olayları: Çalınan Eşyalar İade Ediliyor

Bangladeş'te, eski Başbakan Şeyh Hasina'nın istifasıyla sonuçlanan protestoların ardından, yağmalanan eşyalar geri getirilmeye başlandı. Ülkede şiddet olayları sürüyor.

Bangladeş’te, aylarca süren şiddetli protestoların ardından istifa etmek zorunda kalan Başbakan Şeyh Hasina‘nın konutundan yağmalanan eşyalar geri getirilmeye başlandı. Yeni geçici hükümet, ülkede kanun ve düzeni sağlamaya çalışırken, eylemciler yağmaladıkları yaklaşık 500 eşyayı, başbakanın dağıtılan resmi konutunu eski haline getirmek amacıyla geri iade etmeye başladı. Geri getirilen eşyalar arasında 120 mobilya, 70 teknolojik alet, 150 yatak, hatta canlı hayvanlar bile bulunuyor.

Şiddetli Protestolar ve Yağma Olayları

Protestolar, Haziran ayının sonlarında, Bangladeş’in 1971 bağımsızlık savaşı gazilerinin akrabaları için ayrılan tartışmalı işe giriş kontenjanının geri çekilmesi üzerine başladı. Güvenlik güçlerinin sert müdahalesi, protestoları bir ayaklanmaya dönüştürdü. 5 Ağustos’ta yüzlerce protestocu, başbakan Şeyh Hasina‘nın konutuna akın ederek istifasını talep etti. Hasina, olaylar sırasında helikopterle Hindistan’a kaçtı. Protestocular konutu yağmalayarak kıyafetler, eşyalar, buzdolapları, mücevherler ve hatta canlı hayvanlar çaldı.

Geri İade Kampanyası

Protestoların öncülüğünü yapan öğrenci liderleri, yağmalanan eşyaların geri getirilmesi için bir kampanya başlattı. Bu kampanya sayesinde, çalınan eşyalar tek tek geri getirilmeye başlandı. Eşyaların iade edilmesi için başbakanlık konutunun önüne bir tezgah kuruldu. İlginç bir şekilde, çalınan ördek ve mücevher gibi eşyaların yanı sıra gizli savunma belgeleri de geri getirildi. Bu belgeler, ordu tarafından korunan güvenli bir odada tutuluyor.

Bangladeş’teki Durumun Gelişimi

Bangladeş’in geçici lideri Muhammed Yunus, protestolar ve kaosun devam etmesine rağmen, “canavar gitti” diyerek eski başbakanın istifasının önemine vurgu yaptı. Ancak şiddet olayları hala devam ediyor; yalnızca perşembe günü başkent Dakka‘da 100’den fazla kişi yaralandı. Göstericiler, Hasina’nın protestocuların öldürülmesi nedeniyle yargılanmasını talep ederken, kendisi ve partisinin üst düzey liderleri hakkında suç duyuruları yapıldı.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: