NYT Yetkililerle Görüştü: İran Misillemeyi Erteleyecek

NYT'nin üst düzey yetkililerle yaptığı görüşmelere göre, İran, İsrail'e karşı misillemeyi erteleyerek Gazze'deki ateşkes çabalarına zaman tanıdı.

Üst düzey bir Hamas liderinin İran topraklarında öldürülmesinin ardından, ülkenin İsrail‘e karşı misilleme yapması bekleniyordu. Ancak New York Times‘ın (NYT) konuştuğu üst düzey yetkililere göre, İran ateşkes için zaman tanınmasına izin verdi ve alarm seviyesini düşürerek misillemeyi erteleme kararı aldı.

İran’ın Misilleme Kararı ve Ateşkes Süreci

ABD’li, İranlı ve İsrailli yetkililer, İran’ın Tahran‘da üst düzey bir Hamas liderine düzenlenen suikast nedeniyle planladığı misillemeyi erteleyerek arabuluculara Gazze Şeridi’ndeki savaşı sona erdirecek bir ateşkes için zaman tanıdığını belirtti. Üst düzey ABD’li, İsrailli, Mısırlı ve Katarlı yetkililer, Doha‘da bir araya gelerek, İsrail ve Hamas arasında kalan anlaşmazlıkları çözmek amacıyla müzakereler yürüttü. Bu müzakerelerin ardından ABD, Mısır ve Katar tarafından her iki tarafa da bir “köprü kurma önerisi” sunulduğu açıklandı. Bu üç hükümetin üst düzey yetkililerinin önümüzdeki hafta sonundan önce Kahire‘de yeniden bir araya gelmesi bekleniyor.

İran ve Hizbullah’ın Misilleme Planları

İran ve Hizbullah‘ın misilleme tehditleri, bölgesel bir savaşın patlak verebileceği korkularını artırmıştı. Ancak, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdulrahman Al Sani‘nin, İran Dışişleri Bakanı Ali Bagheri Kani ile yaptığı görüşme sonrasında, İran’ın gerilimden kaçınmaya teşvik edildiği bildirildi. İsrail istihbaratı, İran ve Hizbullah’ın roket ve füze birimlerinde alarm seviyesini düşürdüğünü ve misillemenin ertelendiğini değerlendirdi.

Bölgesel Çatışma Korkusu

Geniş çaplı bir bölgesel çatışma korkusu, İsrail’in Gazze’de başlattığı savaşı daha da derinleştirme tehdidini artırıyor. İsrail ve Hamas, Gazze’deki Filistinli tutuklular için tutulan rehine krizini çözmek amacıyla bir ateşkes anlaşması üzerinde müzakere ediyor. Ancak anlaşmazlıklar, müzakerelerin devam etmesine rağmen henüz çözülemedi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: