İran’da Gözaltındaki İtalyan Gazeteci Cecilia Sala, Serbest Bırakıldı
İran’da hücre hapsinde tutulan İtalyan gazeteci Cecilia Sala serbest bırakıldı ve
İtalya’ya geri dönüyor .
Başbakan Giorgia Meloni’nin ofisinden yapılan açıklamada, 29 yaşındaki kişiyi taşıyan uçağın “diplomatik ve istihbarat kanallarında yoğun bir çalışma” sonrasında Tahran’dan havalandığı belirtildi.
Il Foglio muhabiri Sala, gazeteci vizesiyle ülkeye geldikten üç gün sonra, 19 Aralık’ta İslam hukukunu ihlal ettiği suçlamasıyla tutuklandı .
Sala’nın durumu, tutuklanmasından birkaç gün önce, ABD’nin tutuklama emriyle Milano Malpensa Havaalanı’nda tutuklanan İranlı mühendis Mohammad Abedini Najafabadi’nin durumuyla iç içe geçmişti.
Najafabadi’nin Tahran’a drone bileşenleri tedarik ettiği iddia ediliyor. Salı günü Milano’daki savcılar, Najafabadi’nin savunma avukatlarının ev hapsi talebini reddetti. 15 Ocak’ta bir duruşma planlanıyor. Çarşamba sabahı itibarıyla Sala’nın serbest bırakılmasının Najafabadi’nin davasını nasıl etkileyeceği belirsizdi.
İran Pazartesi günü Sala’nın tutuklanması ile Abedini’nin tutuklanması arasında bir bağlantı olduğunu reddetti. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Esmaeil Baqaei, Sala’nın haber gezisi sırasında “İslam Cumhuriyeti yasalarını ihlal ettiği” gerekçesiyle tutuklandığını söyledi.
Gazetecinin serbest bırakılması, Meloni’nin Donald Trump’ın Florida’daki golf kulübüne yaptığı kısa ziyaretten birkaç gün sonra geldi . Ziyaret sırasında Sala’nın davası üzerinde “çok baskı yaptığı” bildiriliyor.
Sala’nın erkek arkadaşı Daniele Raineri, Ansa haber ajansına yaptığı açıklamada, “Ondan haber aldım… Heyecanlı ve çok mutluydu.” dedi.
Sala’nın babası Renato Sala, Ansa’ya şunları söyledi: “Hayatımda sadece üç kez ağladım. Hükümetimizin olağanüstü bir iş çıkardığına inanıyorum. Ona, onun yeteneği ve soğukkanlılığıyla gurur duyduğumu söyleyeceğim.”
Sala, geçen hafta ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde, Tahran’ın meşhur Evin Hapishanesi’ndeki zorlu tutukluluk koşullarını anlattı. Hapishanede yatağının üzerinde yerde yatmak zorunda kaldığını ve kapının aralığından yemek verildiğini anlattı.
Cezaevi, İran rejimine muhalif kişilerin, gazetecilerin ve yabancı vatandaşların tutuklandığı yer olarak biliniyor.
Son tutukluları arasında, geçtiğimiz hafta Fransız Elle dergisinde yayınlanan bir röportajında, Evin’in “siyasi tutukluların öldüğü bir yer” olduğunu söyleyen, 2023 Nobel Barış Ödülü sahibi İranlı Narges Muhammedi de bulunuyor.
Kadınlar koğuşunda “her kesimden, her yaştan ve her siyasi görüşten” 70 tutuklunun bulunduğunu, bunların arasında gazeteciler, yazarlar, kadın hakları aktivistleri ve dinleri nedeniyle zulüm gören kişilerin bulunduğunu söyledi.
4 Aralık’ta geçici sağlık izniyle serbest bırakılmadan önce 13 tutukluyla aynı hücreyi paylaşan Mohammadi, en sık kullanılan “işkence araçlarından” birinin tecrit olduğunu söyledi.
Mohammadi, tutuklu arkadaşlarına yönelik işkence ve ağır cinsel şiddet vakalarını bizzat belgeledi.
Üç haftalık izin süresinin dolduğu 25 Aralık’ta tekrar cezaevine girmesi gerekiyordu ancak İranlı hukuk ekibi uzatma talebinde bulundu, bu talep tıbbi komite tarafından desteklendi ancak savcılar tarafından henüz onaylanmadı.
Şimdilik Mohammadi serbest ancak İranlı yetkililerden talebe yanıt gelmemesi nedeniyle belirsizlik içinde, ailesinin Fransa’daki avukatı Chirinne Ardakani Pazartesi günü Agence France-Presse’e “Bu, yetkililer tarafından kasıtlı olarak uygulanan acımasız bir stratejidir” dedi.