Dünyanın En Yaşlı Olimpiyat Altın Madalya Sahibi Agnes Keleti 103 yaşında Hayatını Kaybetti

Beş kez olimpiyat şampiyonu olan Macar jimnastikçi Agnes Keleti'nin 103 yaşında hayatını kaybetti.

Macaristan Olimpiyat Komitesi (HOC), İkinci Dünya Savaşı’nda Yahudilere yönelik zulümden kurtulan, dünyanın yaşayan en yaşlı Olimpiyat altın madalyalı sporcusu ünvanına sahip, beş kez olimpiyat şampiyonu Macar jimnastikçi Agnes Keleti‘nin 103 yaşında hayatını kaybettiğini duyurdu.

9 Ocak 1921’de Budapeşte’de Agnes Klein adıyla doğan Keleti, 1938’de Ulusal Jimnastik Birliği’ne katıldı ve 1940’ta ilk Macaristan şampiyonluğunu kazandı, ancak o yıl Yahudi kökeninden dolayı tüm spor aktivitelerinden men edildi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Perşembe günü internet sitesinde yayınladığı profilde, “Agnes Keleti, Macaristan’ın yetiştirdiği en büyük jimnastikçidir ; ancak hayatı ve kariyeri, ülkesinin siyaseti ve diniyle iç içe geçmiştir” ifadelerini kullandı.

HOC, Keleti’nin, yüz binlerce Macar Yahudisinin öldürüldüğü Nazi ölüm kamplarına gönderilmekten, Budapeşte’nin güneyindeki bir köyde sahte belgelerle saklanarak kaçtığını söyledi. Babası ve birkaç akrabası Auschwitz’de öldü.

İlk Olimpiyat altınını 1952’de Helsinki Oyunları’nda 31 yaşındayken kazandı. Keleti kariyerinin zirvesine 1956’da Melbourne’de ulaştı ve dört altın madalya kazandı ve altın madalya kazanan en yaşlı kadın jimnastikçi oldu. Bir yıl sonra Keleti, İsrail’e yerleşti ve burada evlendi ve iki çocuğu oldu.

HOC, beş altın da dahil olmak üzere 10 Olimpiyat madalyasının Keleti’yi tüm zamanların en başarılı ikinci Macar Olimpiyatçısı yaptığını söyledi. Birçok Macar devlet ödülü aldı.

Olimpiyat Sporcusu Agnes KELETI Biyografisi

Ágnes Keleti, Macaristan’ın yetiştirdiği en büyük jimnastikçidir; ancak hayatı ve kariyeri ülkesinin politikaları ve diniyle iç içe geçmiştir.

Ágnes Keleti, Macaristan’ın yetiştirdiği en büyük jimnastikçidir; ancak hayatı ve kariyeri ülkesinin politikaları ve diniyle iç içe geçmiştir. İlk olarak II. Dünya Savaşı’ndan kısa bir süre önce jimnastiğe ilgi duymaya başladı ve eğitimine Budapeşte’deki ünlü Yahudi VAC Kulübü’nde başladı.

Kısa sürede üst düzey genç jimnastikçiler arasına girdi; ancak kariyeri II. Dünya Savaşı nedeniyle sekteye uğradı. Savaş sırasında babası, Naziler tarafından öldürüldüğü Auschwitz’e gönderildi.

Ágnes Keleti ve ailesinin geri kalanı, Yahudilerin toplama kamplarından kaçmasına yardımcı olmasıyla oldukça ünlü olan Raoul Wallenberg tarafından yönetilen bir “İsveç Evi”nde sığınarak hayatta kaldı. II. Dünya Savaşı’ndan sonra Keleti jimnastiğe geri döndü ve 1946’da asimetrik paralel barda ilk Macaristan şampiyonluğunu kazandı.

1947’de Orta Avrupa Jimnastik Şampiyonası’na hakim olduğunda ilk uluslararası etkisini yarattı. Savaştan sonra, başlangıçta kürk işçisi olarak geçimini sağladı, ancak daha sonra Budapeşte Beden Eğitimi Okulu’nun Jimnastik Fakültesi’nde gösteri sanatçısı oldu. Keleti aynı zamanda yetenekli bir müzisyendi, çello çalıyordu ve profesyonel olarak çalıyordu.

Keleti, 1948’de yedek olarak görev yaptıktan sonra, beş altın da dahil olmak üzere 10 madalya kazandığı 1952 ve 1956 Olimpiyat Oyunları’nda yarıştı. 1954 Dünya Jimnastik Şampiyonası’nda tek bireysel dünya şampiyonluğu olan asimetrik paralel barda birinci oldu ve ayrıca takım taşınabilir alet etkinliğinde kazanan Macar takımındaydı.

Keleti, Helsinki’deki 1952 Olimpiyatları’nda yer egzersizlerinde bireysel bir altın da dahil olmak üzere dört madalya kazandı. Ancak jimnastikteki en büyük başarısı, dördü altın olmak üzere altı madalya kazandığı 1956 Melbourne Olimpiyatları’nda geldi.

Bireysel alet finallerinde denge aletini, yer egzersizlerini ve asimetrik paralel barı kazandı. Atlı atlamada 23. olduğu kötü bir performans, ona genel bireysel altını kaybettirdi ve Sovyetler Birliği’nden Larisa Latynina’nın ardından ikinci oldu. Keleti ayrıca taşınabilir alet etkinliğinde Macar takımının bir parçası olarak altın kazandı.

Ancak Melbourne’deki başarısına rağmen, siyaset kariyerine tekrar müdahale etmişti. Ekim ayının sonlarında İsrail, Mısır’ın Sina Yarımadası’nı işgal etti ve ardından 1956 Olimpiyatları’ndan kısa bir süre önce, 4 Kasım 1956’da Sovyet tankları oradaki bir ayaklanmayı bastırmak için Budapeşte’ye girdi.

Bu iki olay, Olimpiyatlar’ın küçük bir boykot edilmesine yol açtı. Macaristan yarışmış olsa da, sporcularının çoğu kaçtı ve Keleti de onlardan biriydi. Avustralya’da kaldı ve ardından İsrail’e yerleşti, burada Orde Wingate Enstitüsü’nde beden eğitimi dersleri verdi ve daha sonra ulusal kadın jimnastik antrenörü oldu.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: