Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın Suikast Korkusu: “İsrail ile Anlaşma Beni Tehlikeye Atıyor”

Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Selman, İsrail ile ilişkileri normalleştirme çabalarının suikast riskini artırdığı endişesini dile getirdi. Selman, bu durumda Enver Sedat'ın kaderini paylaşmaktan korkuyor.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman, İsrail ile ilişkileri normalleştirme sürecinin hayatını tehlikeye atabileceği endişesini taşıyor. Politico‘nun haberine göre, Selman bu endişelerini Amerikan kongre üyelerine iletti ve Mısır’ın eski lideri Enver Sedat’ın akıbetine uğrama korkusunu dile getirdi. Sedat, İsrail ile barış anlaşması yaptıktan sonra 1981’de suikaste kurban gitmişti.

Suikast Korkusu ve Enver Sedat’ın Kaderi

Veliaht Prens Muhammed Bin Selman, İsrail ile olası bir anlaşmanın ardından kendisinin de Sedat gibi suikaste uğrayabileceği endişesini taşıyor. Özellikle Gazze Savaşı sonrasında Arap dünyasında İsrail‘e karşı artan öfke, Selman‘ın bu endişelerini daha da pekiştiriyor. Filistin devletinin kurulmasına yönelik somut adımlar atılmadan İsrail ile bir anlaşmanın Suudi halkı tarafından kabul görmeyeceğine inanan Selman, bu durumu halkın gözünde itibarını zedeleyici bir etken olarak görüyor.

ABD’den Güvenlik Garantileri Talebi

Suudi Arabistan, İsrail ile ilişkileri normalleştirme sürecinde Amerika Birleşik Devletleri’nden güvenlik garantileri talep ediyor. Aynı zamanda sivil nükleer programının desteklenmesi ve teknoloji alanında yatırımlar yapılması da Suudi Arabistan‘ın talepleri arasında. Suudi yönetimi, bu talepler karşılanmadığı takdirde Çin ile olan anlaşmalarını sınırlandırma taahhüdünde bulunmuyor.

Filistin Meselesinin Önemi

Suudi yetkililer, Filistin sorunu çözülmeden İsrail ile yapılacak herhangi bir anlaşmanın bölgeye kalıcı bir barış getirmeyeceğini vurguluyor. Veliaht Prens Selman, İsrail ile yapılacak bir anlaşmanın ancak Filistin devletinin kurulmasına yönelik somut bir takvimle mümkün olabileceğini belirtiyor. Bölgede Filistin meselesi çözülmeden, Suudi Arabistan’ın ekonomik, teknolojik ve askeri anlamda tam olarak fayda sağlayamayacağı da belirtiliyor.

ABD Seçimleri ve Anlaşma İhtimali

Politico‘ya göre, ABD’deki seçimler öncesinde İsrail ve Suudi Arabistan arasında bir anlaşmaya varılması zor görünüyor. Ancak, Veliaht Prens Selman, İsrail ile bir anlaşmanın Suudi Arabistan’ın geleceği açısından kritik olduğuna inanıyor. Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinden dolayı uluslararası kamuoyunda yoğun eleştiriler alan Selman’ın suikast korkusu ise ironik bir durum olarak değerlendiriliyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: