Masumiyeti 50 Yıl Sonra Kanıtlandı: Glynn Simmons’a 7,15 Milyon Dolar Tazminat

Glynn Ray Simmons, 50 yıl boyunca işlemediği bir suçtan dolayı hapiste kaldıktan sonra aklandı ve yakında 7,15 milyon dolar tazminat alacak. 71 yaşındaki Simmons, tazminatı Oklahoma City‘nin banliyösü olan Edmond kentine dava açmasının ardından elde edecek. Associated Press (AP), Edmond Belediye Meclisi‘nin pazartesi günü yaptığı oylama sonucu davayı karara bağladığını ve tazminat verilmesi yönünde karar aldığını bildirdi.

Simmons’ın Suçsuzluğu ve Aklanma Süreci

1975 yılında, mahkeme jürisi, Simmons’ı bir içki dükkanı çalışanı olan Carolyn Rogers‘ı öldürmekten suçlu bulmuştu. Simmons, polisin raporlarda sahtecilik yaptığını ve savcılığın mahkemede kanıt gizlediğini öne sürerek dava açmıştı. Olay sırasında Louisiana‘da olduğunu iddia eden Simmons, başlangıçta idam cezasına çarptırıldı, ancak 1977’de ABD Yüksek Mahkemesi‘nin kararıyla cezası müebbet hapse çevrildi.

2023 yılı Temmuz ayında, bir yargıç, Simmons’ın cezasını bozarak yeni bir duruşma emri verdi ve Simmons serbest bırakıldı. İki ay sonra, Oklahoma County Bölge Başsavcısı Vickie Behenna, daha fazla fiziksel kanıt bulunmadığı gerekçesiyle davayı yeniden açmayacağını duyurdu. Aralık 2023’te bir yargıç, Simmons’ın suçu işlemediğine dair “açık ve ikna edici kanıtlar” bulunduğunu belirterek Simmons’ı temize çıkardı. Simmons, haksız mahkumiyet nedeniyle eyaletten 175 bin dolar tazminat aldı.

ABD’nin En Uzun Süre Hapis Yatan Mahkumu

Ulusal Aklanma Kayıtları (The National Registry of Exonerations), 48 yıldan fazla hapiste kalan Simmons’ın, kayıtlarda yer alan temize çıkmış mahkumlar arasında en uzun süre hapis cezası çeken kişi olduğunu belirtti. Simmons’ın avukatı Elizabeth Wang, “Bay Simmons, işlemediği bir suç için hapiste trajik derecede uzun bir zaman geçirdi” dedi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: