Columbia Üniversitesi Rektörü Shafik, Filistinlilere Destek Nedeniyle Gördüğü Baskılar Sonucu İstifa Etti

Columbia Üniversitesi Rektörü Minouche Shafik, Gazze protestoları nedeniyle gördüğü baskılar sonucu görevinden istifa etti. Mike Johnson, Shafik'in istifasını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Columbia Üniversitesi Rektörü Minouche Shafik, okul kampüsünde haftalar süren Gazze protestolarının ardından, gördüğü baskılar sonucu istifasını duyurdu. Shafik, İsrail’in Filistinli sivillere saldırılarını protesto eden öğrencilere karşı yeterince sert olmadığı gerekçesiyle eleştiriliyordu.

İstifanın Gerekçesi

Minouche Shafik, görevinden ayrıldığını yazılı bir açıklamayla duyurdu. Açıklamasında, “Bu inanılmaz kurumu yönetme onuruna ve ayrıcalığına sahip oldum ve birlikte çalışarak birçok önemli alanda ilerleme kaydettiğimize inanıyorum.” ifadelerine yer verdi. Ancak, topluluk içindeki farklı görüşlerin üstesinden gelmenin zor olduğunu belirten Shafik, bu durumun hem kendisi hem de ailesi için önemli bir bedel ödettiğini vurguladı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Johnson’ın Açıklaması

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, Shafik’in istifasını memnuniyetle karşıladığını belirtti. Johnson, Shafik’in Yahudi öğrencileri korumayı reddetmesi nedeniyle Columbia Üniversitesi’nin antisemitizmin merkezi haline geldiğini savundu. Nisan ayında Shafik’in istifasını istemiş olan Johnson, bu haberin uzun zamandır beklenen bir gelişme olduğunu ifade etti.

Columbia Üniversitesi’nde Gazze Protestoları

Columbia Üniversitesi’nde 16 Nisan’da Filistin destekçisi öğrenciler, İsrail’in Gazze’deki saldırılarını protesto amacıyla bir oturma eylemi başlattı ve kampüste Gazze Dayanışma Kampı kurdu. Shafik, eylemlerin ikinci gününde New York Polis Teşkilatı’ndan (NYPD) yardım talebinde bulunarak göstericilerin dağıtılmasını istemiş, polis müdahalesiyle 108 öğrenci gözaltına alınmıştı.

ABD Üniversitelerinde Benzer Durumlar

Shafik, Nisan ayında “Yahudi öğrencileri antisemitizmden korumadığı” iddialarıyla Temsilciler Meclisi Eğitim ve İşgücü Komitesi’nde 5 saat ifade vermişti. Daha önce de ABD’de birçok üniversite rektörü, benzer gerekçelerle Kongre’de sorgulanmış ve istifa etmek zorunda kalmıştı.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: