Temmuzda Konut Satışlarında Yılın Zirvesi Görüldü: Peşinatı Olanlar Harekete Geçti

Temmuz ayında Türkiye genelinde konut satışları %16 artarak yılın en yüksek rakamına ulaştı.

Temmuz ayında Türkiye genelinde konut satışlarında yılın en yüksek rakamı görüldü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Temmuz ayında konut satışları geçen yılın aynı ayına göre %16 artarak 127 bin 88’e ulaştı. Ocak-Temmuz döneminde ise satışlar %0,5 azalarak 672 bin 162’ye düştü.

Temmuz ayı verilerine göre, ipotekli konut satışları geçen yıla göre %20,9 azalarak 11 bin 496’ya indi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %9 olarak gerçekleşti.

Sektör Temsilcileri: “Peşinatı Olanlar Harekete Geçti”

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici, Türkiye genelinde konut satışlarının Temmuz ayında yıllık bazda %16 arttığını belirterek, “Bu artışla ilk 7 ay toplamında konut satış adedi geçen yılı yakaladı.” dedi. Çekici, ipotekli satışlardaki düşüşün devam ettiğini ve peşinatı olanların fiyat artışı beklentisiyle harekete geçtiğini vurguladı.

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Hakan Şişik ise, “Konut fiyatlarındaki reel düşüş alıcıları harekete geçirdi. Faizlerin aşağı yönlü olması durumunda konut fiyatlarının artacağını düşünüyorum.” dedi.

Fuzul Topraktan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, “Temmuzda yılın en yüksek aylık satış rakamına ulaşıldı. Banka kredili satışlardaki düşüşe rağmen ilk el satışlarda %28,9, ikinci el satışlarda ise %10,8 artış görüldü.” ifadelerini kullandı.

“Banka Kredisi Olmadan Konut Alımına Yönelim Artıyor”

EgeYapı GYO Genel Müdürü Didem Güneş, “Temmuz 2024’te %16 artışla 127 bin üstü satışa ulaştık. Banka kredili satışlardaki düşüşe rağmen, ilk el ve ikinci el satışlarda artış gözlemliyoruz.” dedi.

Helmann Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün de, “Yılın en yüksek konut satış rakamını gördük. Fiyatlarda reel düşüşlerin yaşanması ve bekleyen talebin harekete geçmesi bu artışı destekledi.” açıklamasında bulundu.

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt ise, “Konut satışlarının yukarı yönlü hareketi sektör için sevindirici bir gelişme.” diyerek, yüksek konut kredi faizlerinin hala bir engel oluşturduğunu belirtti.

Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır ise, “Artan maliyetlere ve ekonomik dalgalanmalara rağmen temmuzda satış rakamlarının artış göstermesi umut verici.” dedi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: