MÜSİAD’dan Kritik Asgari Ücret ve Faiz İndirimi Çağrısı

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, asgari ücrette enflasyon ve refah payını temel alan bir formül önerdi. Faiz indirimi ve reform çağrısı yaptı.

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, asgari ücret artışı ve faiz politikaları üzerine yaptığı açıklamalarla dikkat çekti. CNBC-e yayınında Şafak Tükle’nin sorularını yanıtlayan Asmalı, asgari ücret artışı için enflasyon ve refah payı temel alınarak bir “ara formül” oluşturulabileceğini söyledi. Ayrıca, 2024’ü sembolik bir faiz indirimiyle kapatma çağrısında bulundu.

“Asgari Ücrette Ara Formülde Uzlaşılabilir”

Asmalı, asgari ücret artış oranlarının belirlenmesinde dikkat edilmesi gereken unsurlara değinerek, özellikle büyükşehirlerdeki yüksek kira maliyetlerine vurgu yaptı. Asmalı, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

  • Kira maliyetleri çalışanları zorluyor: “Türkiye’de maaşın yetmemesinin en büyük sebeplerinden biri kira. Büyükşehirlerde mevcut asgari ücretle geçinmek mümkün değil. 1+1 daireye 17 bin lira kira verilince, çalışan bütün kazancını kiraya vermiş oluyor.”
  • Bölgesel asgari ücret önerisi: “Bölgesel asgari ücret uygulanabilir dedik. Hanehalkı harcamalarının yüzde 50’den fazlası konut, enerji ve gıda giderine gidiyor. Bu alanlarda tedbir alınmalı.”
  • Enflasyon ve refah payı vurgusu: “Beklenen enflasyon rakamı üzerine refah payı eklenerek bir asgari ücret uygulaması yapılmalı. Geçen sene yüzde 33 beklentisine göre artış olsaydı, şu an yüzde 44’leri konuşuyor olacaktık. Çalışanların alım gücünü korumak için hassas bir dengeyi gözetmek zorundayız.”

“2024’ü Sembolik Faiz İndirimiyle Kapatmak Lazım”

Asmalı, Türkiye ekonomisinde faiz oranlarının etkisine de değindi. Faiz indirimi sürecinin başlaması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

  • Yüksek faizlerin maliyeti: “Türkiye’de iş insanları finansmana ihtiyaç duyuyor. Ancak yüzde 50 faiz oranıyla iş yapmak son derece maliyetli. Bu maliyet, piyasalarda derinden hissediliyor.”
  • Enflasyonla mücadelede reform çağrısı: “Sadece para politikasıyla enflasyonla mücadele yetersiz kalıyor. 2025 yılını reform yılı ilan edelim. Yapısal reformlarla sıkı maliye politikalarını hayata geçirelim.”
  • Faiz indiriminin önemi: “2024’ü sembolik de olsa bir faiz indirimiyle kapatmalıyız. Bu, hem psikolojik hem de toplumsal olarak önemli bir adım olur.”

“Yapısal Reformlara İhtiyaç Var”

Asmalı, Türkiye’nin enflasyonla mücadelede başarı sağlaması için sadece faiz politikalarına güvenmenin yeterli olmayacağını belirtti. Ar-Ge yatırımları, yerli üretimin teşviki ve hukuk alanında reformlar yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Ayrıca, OPEC+’ın üretim artışı gibi küresel ekonomik faktörlerin de Türkiye ekonomisi üzerindeki etkisine değinerek, üretim maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini ifade etti.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: