Alaska’nın Utqiagvik Kasabası 64 Gün Boyunca Güneşsiz Kalacak

Alaska’daki Utqiagvik kasabası, 64 gün sürecek karanlığa hazırlanıyor. Güneş, bir sonraki kez 22 Ocak’ta doğacak.

ABD’nin Alaska eyaletindeki Utqiagvik kasabası, bugün son kez güneşi görecek ve 64 gün sürecek karanlığa adım atacak. Kuzey Kutup Dairesi’nin 531 kilometre kuzeyinde bulunan kasabada güneş, bir sonraki kez 22 Ocak 2025 tarihinde doğacak.

Kuzey’in En Karanlık Günleri Başlıyor

Utqiagvik kasabasında, güneş bugün saat 13.27’de batacak ve bir daha 22 Ocak’a kadar görünmeyecek. Bu tarihte, güneş 1.15’te yükselecek, ancak sadece 48 dakika boyunca gökyüzünde kalıp tekrar batacak. Bu kısa günlerin ardından, bölgedeki gün ışığı süresi hızla artmaya başlayacak.

Zorlu Hava Koşulları

Aylarca süren karanlık, bölgenin zorlu hava koşullarını daha da ağırlaştırıyor. Utqiagvik’te sıcaklık yılın dörtte birinde 0 dereceyi aşmıyor ve karanlık dönem boyunca stratosferik kutup girdabı, hava koşullarını çetin hale getiriyor.

Karanlık, Dünya’nın eksen eğikliği nedeniyle Kuzey Kutup Dairesi’ne yakın bölgelerde sonbahar ve ilkbahar ekinoksları arasında uzayan gece saatlerinden kaynaklanıyor. Bu durum, kutup bölgelerine yaklaştıkça daha belirgin hale geliyor.

Yaz Aylarında Kesintisiz Gündüz

Utqiagvik’te zorlu geçen kış aylarının ardından, kasaba yaz aylarında kesintisiz gün ışığına kavuşuyor. 11 Mayıs ile 19 Ağustos arasında, güneş 24 saat boyunca hiç batmıyor.

Bu sıra dışı döngü, Utqiagvik’in yılda toplam gün ışığı süresi açısından Miami, Moskova veya Sidney gibi şehirlerle benzer bir seviyede olmasını sağlıyor. Ancak, güneşin altı aylık döngülerle batıp doğduğu bu coğrafyada yaşam, soğuk hava ve karanlıkla mücadeleyi gerektiriyor.

web sitesi uygulama / geliştirme: