İmalat Sektöründe Daralma Yavaşladı, Zorlu Koşullar Devam Ediyor
Ekim ayında İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen imalat PMI, 44,3 seviyesinden 45,8‘e yükseldi. Büyüme ile daralmayı ayıran 50 seviyesinin altında kalmaya devam eden endeks, imalat sektöründeki daralmanın yavaşlasa da sürdüğünü gösteriyor.
İmalat PMI Verileri ve Ekim Ayı Gelişmeleri
İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI), ekim ayında 45,8 değerine yükselerek, imalat sektörünün yılın son çeyreğine girerken zorlu koşullarla karşılaştığını ortaya koydu. Üretim, yeni siparişler, satın alma faaliyetleri ve istihdamdaki daralma hızının bir önceki aya kıyasla azaldığı gözlenirken, hem girdi hem de mamul mal fiyatlarındaki artışlar hafifledi.
PMI verisi, nisandan bu yana sektör koşullarının zayıfladığını gösteriyor. Özellikle talep koşullarındaki zayıflık, toplam siparişlerde ve ihracat siparişlerinde daralmaya yol açtı. Yeni siparişler alt endeksi ekim ayında 40,8’den 43,3’e yükselirken, yeni ihracat siparişleri alt endeksi de 45,3’ten 45,8’e çıktı.
Üretim ve İstihdamdaki Gelişmeler
Talepteki zayıflık nedeniyle imalatçılar, ekim ayında da üretimi düşürdü. Üst üste yedinci ayda görülen bu daralma, bir önceki aya göre daha hafif olsa da belirgin düzeyde gerçekleşti. Üretim alt endeksi 42,8’den 44,1’e yükseldi.
Yeni siparişlerdeki zayıflık sebebiyle istihdam ve satın alma faaliyetlerinde de daralma devam etti. Şirketler, bazı durumlarda istihdamdaki düşüşün istifalardan kaynaklandığını belirtti. Ayrıca, girdi stoklarında Mayıs 2020‘den bu yana en büyük düşüş kaydedildi. İstihdam alt endeksi ise 46,9’dan 47,6’ya yükseldi.
Maliyet Artışı ve TL’nin Etkisi
Türk lirasındaki zayıflık, maliyet artışının ana nedeni olarak öne çıkıyor. Şirketler, buğday başta olmak üzere hammadde fiyatlarında ve nakliye maliyetlerinde artış yaşandığını bildiriyor. Bu durum, maliyetlerdeki artışın ana etkenlerinden biri olarak değerlendiriliyor.
S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Ekim ayında daralma hızında bir yavaşlama görülse de, imalat sektörünün zorlu talep koşulları nedeniyle baskı altında kalmaya devam ettiğini belirtti. Şirketlerin girdi stoklarını son dört buçuk yıldaki en belirgin seviyede azalttığını ifade etti.