Mahfi Eğilmez’den Kritik Uyarı: “Ekonomi Stagflasyona Gidiyor”

Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, işsizlik rakamlarındaki artışı "Ekonomi stagflasyona gidiyor" sözleriyle değerlendirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayı işsizlik verilerini açıkladı. Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı haziranda yüzde 9,2 seviyesinde gerçekleşti. Bu oran, Temmuz 2023’ten bu yana en yüksek seviyeye çıkarak son 11 ayın zirvesine ulaştı.

İşsizlik rakamlarının açıklanmasının ardından Eski Hazine Müsteşarı Dr. Mahfi Eğilmez, X (Twitter) hesabından önemli bir değerlendirme yaptı. Ünlü iktisatçı, sanayi üretiminin düşmesi ve işsizliğin artmasıyla ilgili olarak “Ekonomi stagflasyona gidiyor” ifadesini kullandı.

Stagflasyon Nedir?

Eğilmez, stagflasyonun ne olduğuna dair bir tanımını da yeniden paylaştı. İşte Eğilmez’in tanımına göre stagflasyon:

  • Stagflasyon, yüksek enflasyon, yüksek işsizlik ve ekonomik durgunluğun (stagnation) aynı anda yaşandığı bir ekonomik durumu ifade eder.
  • Normalde, yüksek enflasyonun olduğu bir ekonomide işsizliğin düşük olması beklenir. Ancak stagflasyonda, bu iki olumsuz durum bir arada ortaya çıkar.
  • Bankalar böyle bir ortamda kredi vermekten kaçınır, tüketici harcamalarını kısar, işletmeler ise istihdam yaratmak yerine işten çıkarmalara başlar. Devlet de altyapı projelerini durdurur. Bu da işsizliğin artmasına yol açar.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: