Kara Kutular İnceleniyor: Brezilya’daki Uçak Kazasının Sebebi Buzlanma mı? Araştırmalar Sürüyor

Brezilya'da 61 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasının nedeni araştırılıyor. İlk bulgulara göre, uçakta buzlanma nedeniyle durma yaşanmış olabileceği düşünülüyor.

Brezilyalı müfettişler, cuma günü 17 bin feet yükseklikten düşen ve 61 kişinin ölümüne yol açan uçak kazasının nedenini anlamak için Sao Paulo‘ya giden yolcu uçağının kara kutularını incelemeye başladı. Vinhedo kasabasına düşen uçak, yere çakılmadan önce yavaşça döndüğü gözlemlendi. Bu görüntüler, havacılık uzmanlarına göre uçağın durduğunu (stall) gösteriyor.

Stall Nedenleri Araştırılıyor

Uzmanlar, uçağın neden durduğunu anlamak için bir dizi olasılığı değerlendiriyor. Uçağın ciddi bir hız kaybı mı yaşadığı, burnunun çok mu yukarı kalktığı, kanatlarda buz birikimi olup olmadığı ya da motorlardan birinin arızalanıp arızalanmadığı gibi soruların cevapları araştırılıyor. John Cox, stall durumu olmadan bir uçağın spin atamayacağını belirterek, “A artı B eşittir C” dedi.

Buzlanma İhtimali Üzerinde Duruluyor

Şu ana kadar öne çıkan en önemli teori, uçağın buzlanma nedeniyle durmuş olabileceği yönünde. Kanatlarda ya da diğer bölümlerde oluşan buzun, uçağın aerodinamik yeteneklerini azaltmış ve ağırlığını artırmış olabileceği düşünülüyor. Uçağın uçtuğu bölgede, şiddetli buzlanma potansiyeli olduğuna dair uyarılar yayınlanmıştı.

ATR 72-500 ve Buzlanma Sistemi

Kazaya karışan ATR 72-500 tipi uçakta, kanatlarda oluşan buzu kırmak için şişip inmesi gereken lastik tüplerden oluşan bir sistem bulunuyordu. Bu sistemin çalışıp çalışmadığı ise kara kutulardan elde edilecek verilerle netlik kazanacak.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: