IEA’dan Uyarı: Çin Ekonomisi Yavaşlıyor, Petrol Talebi Düşüyor

IEA Başkanı Fatih Birol, Çin'in ekonomik yavaşlaması ve elektrikli araçlara artan talep nedeniyle 2025'te petrol talebinde büyük bir artış beklenmediğini açıkladı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, Çin ekonomisinin yavaşlaması ve elektrikli araçlara olan talebin artması nedeniyle Çin’in petrol talebindeki artışın 2025 yılında sınırlı olacağını belirtti. Birol, Singapur Uluslararası Enerji Haftası çerçevesinde Reuters’a verdiği röportajda, Çin’in son yıllarda küresel petrol talebindeki büyümenin büyük bir kısmını oluşturduğunu, ancak önümüzdeki yıllarda bu talebin zayıf kalmasının beklendiğini ifade etti.

Çin’in Yavaşlayan Ekonomisi Petrol Talebini Etkiliyor

Birol, Çin ekonomisinin geçtiğimiz on yılda ortalama yüzde 6,1 oranında büyüdüğünü ve bu büyümenin küresel petrol talebinin yüzde 60’ından fazlasını oluşturduğunu hatırlattı. Ancak Çin’in artık daha yavaş bir büyüme hızına sahip olduğunu belirten Birol, bu durumun enerji ihtiyacını azalttığını söyledi. Çin’in 2025 yılında yüzde 4 civarında büyüme beklediğini ifade eden Birol, geleneksel otomobillere kıyasla maliyet açısından daha avantajlı hale gelen elektrikli araçların yaygınlaşmasının da petrol talebini düşürdüğünü belirtti.

Teşviklerin Etkisi Sınırlı Kaldı

Çin’in ekonomik büyümeyi canlandırma amacıyla açıkladığı mali teşvik paketlerine de değinen Birol, bu teşviklerin piyasa gözlemcilerinin beklediği kadar büyük bir etki yaratmadığını söyledi. Birol, “Çin’in petrol talebinde büyük bir artış görmek şu an için çok zor” diyerek, petrol fiyatlarının sınırlı kalmasının iki ana nedeni olarak zayıf talep ve OPEC dışı üreticilerin arzının yüksek olmasını gösterdi.

Birol ayrıca, petrokimyasallar olmasaydı Çin’in petrol talebinin bu yıl yatay bir seyir izleyeceğini belirtti. Yine de OPEC dışı üreticilerin sağladığı arzın, küresel petrol talebi artışından daha fazla olduğunu ve bunun da petrol fiyatlarını baskıladığını vurguladı.

OPEC ve Petrol Fazlası Beklentisi

2025 yılına doğru OPEC+ üretim kısıntılarının gevşetilip gevşetilmeyeceği sorusuna Birol, bu kararın tamamen OPEC’e bağlı olduğunu belirtti. Ancak Birol, jeopolitik bağlamda büyük bir değişiklik olmadığı sürece önümüzdeki yıl petrol piyasasında petrol fazlası yaşanacağını düşündüğünü de sözlerine ekledi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: