Enflasyon Düzeltmesine Denetim: Riskli Mükellefler İncelemeye Alınıyor

Maliye Bakanlığı, enflasyon düzeltmesi yapan mükelleflerin bilançolarını denetim altına aldı. Hatalı uygulama yapanlar izaha davet edilecek ve gerekirse vergi incelemesine sevk edilecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon düzeltmesi yapan mükelleflerin bilançoları üzerinde yapılan analizlerde riskli olduğu tespit edilenlerin izaha davet edileceğini duyurdu. Bu kapsamda, enflasyon düzeltmesi uygulamasına yönelik geniş kapsamlı bir denetim başlatıldı.

Enflasyon Düzeltmesi ve Yapılan Denetimler

Şimşek, vergide adalet ve etkinlik ilkesi doğrultusunda yeni adımlar attıklarını ve bu kapsamda ülke genelinde enflasyon düzeltmesine yönelik denetimlerin başlatıldığını açıkladı. 1,7 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefi, 2023 yılı sonu itibarıyla bilançolarını vergisiz şekilde düzeltme imkanı buldu. Bu sayede mükellefler, yaklaşık 31,5 trilyon liralık aktif artışı sağladı.

Şimşek, yapılan analizlerde bazı mükelleflerin hatalı uygulamalar yaptığını belirtti. Özellikle sermaye artışını ticaret siciline tescil etmeden bilançolara yansıtanlar, gerçekte bir satış olmamasına rağmen taşıt, arsa ve bina gibi varlıkları bilançodan çıkaranlar gibi örneklerin denetim kapsamına alındığını söyledi.

İzaha Davet ve Vergi İncelemesi

Bakan Şimşek, riskli görülen mükelleflerin izaha davet edileceğini ve izahları yeterli bulunmayanların vergi incelemesine sevk edileceğini açıkladı. İzahları yeterli görülen mükellefler hakkında ise herhangi bir işlem yapılmayacağını vurguladı.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: