Vodafone CEO’su Engin Aksoy: İnternet Kullanımındaki Artış, Gelirlerde Karşılık Bulamadı

Vodafone Türkiye CEO'su Engin Aksoy, elektronik haberleşme gelirlerinin GSYH içindeki payının 2022'de düşüş gösterdiğini ve sektörde sürdürülebilirliğin sağlanması için yatırım ve rekabet ortamının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Engin Aksoy, 2005’te gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) içinde elektronik haberleşme gelirlerinin (EHG) payı yüzde 2,51 iken, 2022 yılında bu oranın yüzde 0,87’ye kadar düştüğünü belirtti. Aksoy, sektördeki yatırım maliyetlerinin hızla arttığını ancak gelirlerin aynı oranda yükselmediğini vurguladı. Ayrıca, sektörde sürdürülebilirlik için yatırım ve rekabet ortamının iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Elektronik Haberleşme Gelirlerindeki Düşüş ve Sektörün Sürdürülebilirlik Sorunu

Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Engin Aksoy, sektör açısından yılın ilk 6 ayını değerlendirirken, elektronik haberleşme gelirlerinin (EHG) GSYH içindeki payının 2005’te yüzde 2,51 iken, 2022’de yüzde 0,87’ye düştüğüne dikkat çekti. Aksoy, artan yatırım maliyetlerine rağmen, kullanıcı başına gelirde aynı oranda artış olmadığını dile getirdi.

Sektörün sermaye ve yatırım yoğun olduğunu belirten Aksoy, artan döviz kuru ve enflasyonun yatırımların maliyetini yükselttiğini söyledi. Aksoy, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) son raporuna göre, işletmeciler tarafından 2022’de yapılan yatırımların toplam tutarının 52,4 milyar lira seviyesinde olduğunu aktardı.

Yatırım Koşullarının İyileştirilmesi ve 5G’nin Hayata Geçmesi

Aksoy, sektörün sürdürülebilirliği için yatırım ve rekabet ortamının iyileştirilmesi, kaynakların etkin kullanılması ve gelir akışının sürdürülebilir hale getirilmesine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Ayrıca, yatırımların desteklenmesi için teşviklerin gerekli olduğunu belirtti.

Aksoy, 5G’nin Türkiye’de hayata geçtiği anda Vodafone olarak 5,5G hizmeti sunmaya hazır olduklarını ifade etti. Fiber altyapı konusunda ise ortak altyapı şirketi kurulmasının önemine değinerek, bu adımın Türkiye’ye yapılan yatırımları artıracağını ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

Fiber Altyapıda Ortak Şirket Önerisi

Aksoy, Türkiye’de fiber altyapının iyileştirilmesi gerektiğini ve operatörlerin fibere erişim koşullarının geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, fiberde ortak altyapı şirketi kurulmasının gerekliliğine vurgu yaparak, bu adımın Türkiye’nin dijital dönüşümüne katkı sağlayacağını ifade etti.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: