ABD’nin İsrail’in İran Planlarını İfşa Eden Belgeleri Sızıntıya Uğradı

İsrail'in İran'a olası saldırı planlarının ABD belgeleriyle ortaya çıkması ve Biden'ın açıklamaları sızıntı sonrası tartışmalara yol açtı.

ABD istihbaratına ait, İsrail‘in İran planına ilişkin iki belgenin sızması tartışmalara yol açtı. New York Times belgelerin içeriğini ve ifşanın boyutunun ortaya çıkardığı sorunları yazdı.

İsrail’in İran’a olası bir saldırı için yaptığı askeri hazırlıkların son uydu görüntülerini ortaya koyan bir çift çok gizli ABD istihbarat belgesinin sızdırılması, İsrail’in planları hakkındaki yoğun ABD endişesine dair bir pencere sunuyor. ABD’li yetkililer, uygunsuz ifşanın boyutunu anlamaya çalışırken, belgeler İsrail’in askeri hareketliliğine dair endişeleri arttırıyor.

Bu iki belge, Amerikan casus uyduları tarafından toplanan görüntü ve bilgilerin analizinden sorumlu Ulusal Jeo-uzamsal-İstihbarat Ajansı tarafından hazırlandı. Belgeler, cuma günü Telegram uygulamasında yayılmaya başladı ve büyük ölçüde İran yanlısı hesaplar tarafından paylaşıldı. Uydu görüntülerinin yorumlarını içeren belgeler, İsrail’in gelecek günlerde İran’a yönelik olası bir saldırı hazırlığında olduğunu gösteriyor.

Saldırı Hazırlıkları ve Provalar

Belgelerden biri, “İsrail: Hava Kuvvetleri İran’a Saldırı Hazırlıklarını Sürdürüyor” başlığını taşıyor ve böyle bir saldırının unsurlarını prova eden son tatbikatları anlatıyor. Diğer belgede ise İran’ın misilleme saldırılarına karşı İsrail’in füze ve silah yerlerinin nasıl değiştirildiği ayrıntılarıyla ele alınıyor.

Yetkililer, sızdırmanın yeni bir Amerikan askeri kabiliyetini ortaya çıkarmadığını, ancak İsrail’in planlarının açığa çıkmasının ciddi bir güvenlik sorunu oluşturduğunu belirtiyor. Belgeler uydu görüntülerini içeriyor, ancak görselleri göstermiyor.

ABD’nin Duruşu ve Biden’ın Açıklamaları

Başkan Joe Biden, konu hakkında İsrail ile bir anlaşmaya varıldığını ima eden bir açıklama yaptı. Daha önce İsrail’e İran‘ın nükleer ve enerji tesislerine saldırmaktan kaçınması gerektiğini belirtmişti. Belgelerin gerçek olduğu onaylanırken, sızıntının kaynağı henüz bilinmiyor ve araştırmalar sürüyor. Yetkililer, belgelerin alt düzey bir hükümet çalışanı tarafından sızdırıldığını tahmin ediyor.

Sızan belgelerde yer alan bilgiler, ABD’nin topladığı istihbaratın sadece bir kısmını temsil edebilir. Bu durum, siber saldırılar ve sabotajların Amerikan casus uyduları tarafından tespit edilmesinin zor olduğunu gösteriyor. Belgelerde, İsrail’in İran‘a karşı bir misilleme saldırısına hazırlık olarak gerçekleştirdiği askeri tatbikatların uydu fotoğraflarının analizleri yer alıyor.

Önceki Sızıntılar ve Teixeira Olayı

Söz konusu sızıntı, Nisan 2023’te ortaya çıkan Discord skandalını akıllara getiriyor. Jack Teixeira, Amerikan istihbarat belgelerini sızdırmış ve bu nedenle casusluk yasalarını ihlal etmekten suçlu bulunmuştu. Teixeira’nın paylaşımları, ABD’nin Ukrayna, Rusya, Çin ve diğer ülkelerle ilgili kritik bilgileri açığa çıkarmıştı.

Bu yeni uydu belgeleri sızıntısının zararı, daha önceki sızıntılara kıyasla daha sınırlı kalabilir. Ancak, daha fazla belgenin sızdırılma ihtimali hala gündemde.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: