2008 Krizini Öngören Ekonomistten Uyarı: “S&P 500’de Mega-Balon Patlayacak”

Ünlü ekonomist David Rosenberg, S&P 500 için aşırı değerlenme ve mega-balon uyarısı yaptı. Büyük bir düşüş riski konusunda yatırımcıları dikkatli olmaya çağırıyor.

2008 finansal krizini öngören ünlü ekonomist David Rosenberg, S&P 500 için büyük bir “mega-balon” uyarısında bulundu. Rosenberg, piyasanın aşırı değerlendiğini ve yatırımcıların büyük risklerle karşı karşıya olduğunu belirterek, yüzde 25’lik bir aşırı değerlenme olduğunu vurguladı.

“Piyasa Aşırı Değerli, Dikkat!”

Rosenberg, S&P 500’ün bu yıl yüzde 23’lük artış kaydetmesine rağmen, piyasanın temel değerlerin oldukça üzerinde olduğunu söyledi. 9 Ekim tarihli notunda, “Bu, tüm zamanların en büyük momentum odaklı hisse senedi piyasası” diyerek, yatırımcıları açgözlülükten kaçınmaları konusunda uyardı. 18 Ekim‘deki notunda ise “Bu mega-balon patladığında muazzam olacak” ifadelerini kullandı.

Üç Kritik Ölçüt Uyarısı

Rosenberg’e göre piyasanın aşırı değerlenmesinin üç ana sebebi var: Hisse yatırımları, piyasa değerlemeleri ve yatırımcı hissiyatı. Bu üç ölçüt, piyasanın aşırı ısındığına işaret ediyor. Özellikle, hanehalkı hisse sahipliği ve Shiller fiyat-kazanç oranı gibi göstergeler, dot-com balonu dönemindeki seviyeleri geçmiş durumda.

Yatırımcıların İyimserliği ve Gerçekler

Yatırımcıların büyük bir kısmı piyasa hakkında iyimser olsa da, Rosenberg, S&P 500’ün gerçek değerinin %25 üzerinde olduğunu ve piyasanın 4,600 seviyelerinde olması gerektiğini belirtti. Mevcut durumda ise endeks 5,864 seviyesinde. Ekonomik zayıflık belirtilerine işaret eden Rosenberg, piyasanın riskli bir döneme girdiğini düşünüyor.

Ekonomik Zayıflık Sinyalleri ve Resesyon Beklentisi

Rosenberg, Eylül ayında açıklanan istihdam verilerinin resesyon beklentisini değiştirmediğini ve piyasanın düşüşe geçeceği öngörüsünde bulundu. Federal Rezerv’in faiz indirimlerine rağmen, ekonominin yüksek faizlerin baskısı altında olduğunu ve resesyona girme olasılığının yüksek olduğunu savunuyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: