Türkiye, 2025’te Uzay Çalışmalarına 5,5 Milyar TL Bütçe Ayıracak

Türkiye, 2025 yılında uzay çalışmalarına 5,5 milyar TL bütçe ayıracak. Milli Uzay Programı kapsamında Ay ile ilk temas ve derin uzay projeleri hedefleniyor.

Türkiye, 2025 yılında uzay çalışmalarını sürdürmek amacıyla 5,5 milyar TL bütçe ayıracak. 2024 yılı için uzay ve havacılık alanına ayrılan 4 milyar TL’lik bütçeye kıyasla, gelecek yıl bu miktar 5 milyar 52 milyon TL‘nin üzerine çıkarıldı. Bu artış, Türkiye’nin uzay programındaki hedefleri gerçekleştirme konusundaki kararlılığını gösteriyor.

Ay Projesi ve Uzay Misyonları

2025 yılı bütçesi, Türkiye’nin Milli Uzay Programı kapsamındaki hedefleri hayata geçirmesi için kullanılacak. 2026 yılında Ay ile ilk temasın sağlanması planlanırken, bu süreç TÜBİTAK UZAY tarafından yürütülüyor. Türkiye’nin bu yıl uzaya gönderdiği ilk astronotlar Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever, Türkiye’nin uzay çalışmalarındaki yerini güçlendirdi.

2027’de 7 Milyar TL Bütçe Hedefleniyor

2027 yılında Türkiye’nin uzay ve havacılık projelerine ayrılan bütçenin 7 milyar TL‘ye ulaşması bekleniyor. Bu bütçe, derin uzay çalışmalarındaki itki sistemleri için füzyon teknolojisinin geliştirilmesini destekleyecek AR-GE merkezinin kurulması gibi önemli projelere kaynak sağlayacak.

Türkiye Uzay Ajansı’na Ayrılan Bütçe

Türkiye Uzay Ajansı‘na (TUA) 2025 yılı için 2 milyar 344 milyon 953 bin TL bütçe ayrıldı. Bu bütçe, 2026 yılında 2 milyar 781 milyon 864 bin TL, 2027’de ise 3 milyar 163 milyon 928 bin TL olarak belirlendi. Türkiye, uluslararası işbirlikleri ve eğitim programları çerçevesinde uzay çalışmalarını hızlandırmayı hedefliyor.

Türkiye’nin Uzay Ekonomisindeki Hedefleri

Türkiye, yeni nesil uydu geliştirme, uzay limanı kurma ve uzay meteorolojisi alanlarına yatırım yaparak, hızla büyüyen uzay ekonomisinden pay almayı hedefliyor. Uzay sanayi ve teknolojilerinde kapasitesini artırmayı amaçlayan Türkiye, 1 trilyon dolarlık küresel uzay ekonomisinde yerini almak için adımlar atıyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: