Ticari İşlemlerde Fatura Düzenlemeyenlere 100 Bin Liraya Kadar Ceza

Ticari işlemlerde fatura düzenlenmemesi durumunda uygulanacak cezalar belirlendi. Cezalar, tespit sayısına göre artırımlı olarak uygulanacak ve 100 bin liraya kadar çıkabilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği”, ticari işlemlerde fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmemesi ya da hatalı belgelerle ilgili uygulanacak cezai yaptırımları belirledi. Tebliğe göre, fatura, fiş, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin düzenlenmemesi durumunda hem alıcıya hem de satıcıya cezalar artırımlı olarak uygulanacak.

Fatura Düzenlenmediğinde Uygulanacak Cezalar

Vergi Usul Kanunu kapsamında, ticari işlemlerde fatura veya benzeri belgelerin verilmemesi durumunda cezalar kademeli olarak artırılacak. İlk tespitte kesilecek ceza 10 bin lira iken, bu tutar her bir tespitte artarak devam edecek. Örneğin, ikinci tespitte 20 bin lira, üçüncü tespitte 30 bin lira, dördüncüde 40 bin lira, beşinci tespitte ise 50 bin lira ceza kesilecek. Altıncı ve sonraki tespitlerde ise ceza 100 bin liraya kadar yükselebilecek.

Alıcı Bildirirse Ceza Uygulanmayacak

Alıcı, kendisine fatura veya ilgili belgenin düzenlenmediğini 5 iş günü içinde vergi dairesine bildirirse, alıcıya herhangi bir cezai yaptırım uygulanmayacak. Ancak belgeyi düzenlemeyen satıcı, 3 kat artırımlı özel usulsüzlük cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Satıcı, Vergi Usul Kanunu’nda belirtilen belgeler yerine farklı bir belge düzenlerse ve alıcı bu durumu yine 5 iş günü içinde bildirirse, alıcıya ceza kesilmeyecek. Ancak bu durumda satıcıya 6 kat artırımlı ceza uygulanacak.

Kayıt Dışı Faaliyetlerde Artırımlı Ceza

Kayıt dışı faaliyet gösteren işletmelere yönelik cezalar da artırımlı uygulanacak. Kayıt dışı olarak faaliyette bulunan kişilere, yüzde 50 artırımlı vergi ziyaı cezası tatbik edilecek. Mükellefiyet tesis edilmeden önceki dönemlerde yapılan işlemler de cezalı şekilde değerlendirilerek, daha sonra yapılan yeni bir tarhiyatla bu döneme ilişkin artırımlı ceza uygulanacak.

Dijital Ortamda Cezalar

Tebliğde ayrıca, dijital ortamdaki reklam, ilan, satış ve kiralama işlemleri için de bildirim zorunluluğu getirildi. Bu işlemlerle ilgili eksik veya yanıltıcı bildirimler yapılması durumunda, her bir bilgi için ayrı ayrı cezalar kesilecek.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: