Büyük Mısır Müzesi'nin büyük merdiveninde kısmi deneme açılışı için sergilenen firavun heykelleri

Büyük Mısır Müzesi, Ana Galerilerini 4.000 Ziyaretçiye Deneme Amaçlı Açıyor

Mısır'ın geniş ve uzun süredir ertelenen antik eserler müzesi, ana galerilerinin bir kısmını açıyor.

Yapımı on yıldan fazla süren 1 milyar doları aşan mega projenin resmi açılış tarihi henüz açıklanmadı.

Ünlü Giza piramitlerinin yakınında bulunan ve şu ana kadar 1 milyar dolardan (765 milyon sterlin) fazla maliyetle inşa edilen devasa proje Büyük Mısır Müzesi, Eski Eserler Bakanı Yardımcısı El Tayyib Abbas’ın açıklamasına göre, henüz açıklanmayan resmi açılış tarihine kadar deneme amaçlı olarak salonlarını 4 bin ziyaretçiye açacak.

Yapımı 10 yılı aşkın süredir devam eden müzenin açılışı, Covid-19 salgını da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle defalarca ertelenmişti.

Mısır Devlet Bilgilendirme Sitesi’ne göre, Mısır’ın antik hazinelerinden 100 binden fazla eser , dünyanın en büyük arkeoloji müzesinde sergilenecek .

Antik Mısır’daki toplum, din ve doktrine değiniyor

Abbas, deneme çalışmasının müzedeki aşırı kalabalık alanların tespiti gibi operasyonlarla ilgili konularda daha derin bir anlayış sağlayarak tam açılışa hazırlanmaya yardımcı olacağını söyledi.

12 salondaki sergiler, antik Mısır’daki toplum, din ve doktrine değiniyor, diye ekledi. Tüm açık stil salonlar hanedan ve tarihi düzene göre sınıflandırıldı ve her biri en az 15.000 eser sergileyecek.

Ana galerilerde sergilenecek dönemler arasında üçüncü ara dönem (yaklaşık MÖ 1070-664), geç dönem (MÖ 664-332), Greko-Romen dönemi (MÖ 332-MS 395), yeni krallık (MÖ 1550-1070), orta krallık (MÖ 2030-1650) ve eski krallık (MÖ 2649-2130) yer almaktadır. Salonlardan biri “kralın seçkinlerinin” heykellerini sergiliyor: kraliyet ailesinin üyeleri ve orduda, rahiplikte ve hükümette çalışan yüksek rütbeli yetkililer.

Ziyaretçilerin deneyimini ve müzenin operasyonel hazırlığını test etmek amacıyla, sitenin bazı bölümleri 2022’nin sonlarından bu yana sınırlı turlara açık tutuluyor.

Müzenin birçok bölümünü gezen Kanadalı turist Aude Porcedde, müzeden çok etkilendiğini belirterek, Mısır medeniyetinin kendisi ve dünya tarafından daha fazla bilinmesinin önemli olduğunu söyledi.

Kosta Rikalı turist Jorge Licano ise şunları söyledi: “Çok fazla tarih var ve özellikle dünyanın öbür ucundan geldiğimiz için bilmediğimiz çok şey var. Burada her şeyi görmek ve yerel halktan öğrenmek harika.”

Altı kat yüksekliğinde ve piramitlere bakan büyük merdiven ve ticari alan halka açıktır ve lahit ve heykeller gibi anıtlar ve eserler sergilenmektedir. Tutankhamun hazine koleksiyonu da dahil olmak üzere müzenin diğer bölümlerinin daha sonraki tarihlerde açılması planlanmaktadır.

“Müze, tüm dünyaya bir armağandır”

Müzenin Ön Restorasyon ve Eski Eser Nakli Genel Müdürü Eissa Zidan, tüm salonların ileri teknolojiyle donatıldığını ve krallar da dahil olmak üzere eski Mısırlıların yaşamlarını anlatan multimedya sunumlarına yer verildiğini söyledi.

Salonlardan birinde sanal gerçeklik kullanılarak, Mısır’da defin işleminin tarihi ve gelişimi anlatılacak.

Zidan, “Müze sadece antikaların sergilendiği bir yer değil, aynı zamanda çocukların eski Mısır tarihini öğrenmesini sağlamayı da amaçlıyor… Müze tüm dünyaya bir armağandır” dedi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: