Bahreyn'in geçen haftaki tartışmalı beraberlik golü Endonezyalı taraftarların internetteki tacizlerine yol açtı

Bahreyn ‘Güvenlik’ Nedeniyle Endonezya’da Futbol Oynamayacak

Bahreyn milli futbol takımı, takımın “güvenliğini korumak” amacıyla Endonezya'da Dünya Kupası eleme maçı oynamayacağını açıkladı.

Bahreyn Futbol Federasyonu’na (BFA) göre Körfez ülkesinin oyuncuları, geçen hafta iki ülke takımları arasında oynanan tartışmalı 2-2’lik beraberliğin ardından Endonezyalı taraftarların internet üzerinden ölüm tehditlerine maruz kaldı.

Bahreyn milli futbol takımı, takımın “güvenliğini korumak” amacıyla Endonezya’da Dünya Kupası eleme maçı oynamayacağını açıkladı.

Karşılaşmanın gelecek yıl Mart ayında Cakarta’da oynanması planlanıyor ancak BFA FIFA’dan maçın Endonezya dışında bir yerde oynanmasını talep etti.

Ne Endonezya Futbol Federasyonu (PSSI) ne de Fifa, Bahreyn’in talebi hakkında kamuoyuna bir açıklama yapmadı.

Geçtiğimiz Perşembe günü Bahreyn’in Endonezya karşısında 99. dakikada attığı beraberlik golünün ardından tartışmalar patlak verdi – oyuncuları maçın bitmesini bekledikten tam üç dakika sonra.

Gol, Endonezyalı oyuncuların ve teknik ekibin şiddetli protestolarına yol açarken, oyunculardan biri görevlilerden ayrılmak zorunda kaldı ve oyundan atıldı.

Endonezya Futbol Federasyonu, Ummanlı hakem Ahmed Al Kaf’ın Bahreyn golü atana kadar maçın devam etmesine kasten izin verdiğini iddia etti.

Standart 90 dakikanın bitiminden hemen önce, hakemler genellikle oyun sırasındaki duraklamaları telafi etmek için maça ne kadar süre ekleyeceklerini belirtirler.

Bu durumda, Al Kaf fazladan altı dakika gösterdi. Bahreyn dokuz dakika sonra gol attı.

Tartışmalı olsa da, oyun kanunları belirtilen ek sürenin sadece minimum olduğunu ve hakemlerin gerekirse bu süreyi arttırma hakkına sahip olduğunu belirtiyor.

PSSI icra kurulu üyesi Arya Sinulingga “Hakem yönetimi bizi hayal kırıklığına uğrattı,” dedi.

“Sanki Bahreyn’in eşitliği sağlamasına izin vermek için ek süreyi uzatmışlar gibi görünüyordu.”

Maçın ardından PSSI, hem FIFA’ya hem de Asya Futbol Konfederasyonu’na (AFC) resmi bir şikayette bulunduğunu açıkladı.

Ölüm Tehditleri

Takip eden günlerde, AFC’nin sosyal medya sayfalarını eleştiri yağmuruna tutan ve Ahmed Al Kaf’ın kimliğine bürünen sahte hesaplar açan Endonezyalı futbol taraftarları internette hakaret yağmuruna tutuldu.

Birçok taraftar Ummanlı hakemin maçın devam etmesine izin vererek kasıtlı olarak Körfez ülkesini kayırdığını iddia etti. Maçtan sonra Endonezya’nın menajeri Al Kaf’ı Bahreyn’e karşı “önyargılı” olarak nitelendirdi.

Bu taciz, sosyal medya paylaşımlarındaki yorumları devre dışı bırakmak zorunda kalan ve web sitesinin Endonezya’daki bilgisayar korsanları tarafından defalarca hedef alındığını söyleyen BFA’nın sert bir yanıt vermesine yol açtı.

Instagram üzerinden yapılan açıklamada “[BFA] ekip üyelerinin sosyal medya hesapları üzerinden aldıkları çok sayıda ölüm tehdidi karşısında son derece şaşkın olduğunu ifade eder – bu Endonezya halkının insan hayatını hiçe saydığını yansıtan bir harekettir” denildi.

“Bu ne ilkelere, değerlere ve İslami normlara uygundur ne de ülkelerin ilerlemesini ve gelişmesini yansıtır.”

Sonuç olarak BFA, Cakarta’daki dönüş fikstürünün Endonezya dışına taşınmasını talep ettiğini çünkü “takım üyelerinin hayatlarını herhangi bir potansiyel tehlikeye maruz bırakmayı reddettiğini” söyledi.

Eğer BFA’nın talebi reddedilir ve Bahreyn fikstürü oynamayı reddederse, Endonezya otomatik olarak 3-0 kazanmış olacak.

Yetkililerin sık sık taraftar grupları arasındaki şiddeti kontrol altına almakta zorlandığı Endonezya futbolunda seyirci sorunları önemli bir sorun.

İki yıl önce Endonezya, Malang kentinde bir taraftarın saha işgaliyle tetiklenen bir ezilmede 125 kişinin öldüğü dünyanın en kötü stadyum felaketlerinden birine tanık oldu.

Bahreyn ve Endonezya’nın tartışmalı karşılaşmalar konusunda bir geçmişi var.

Körfez ülkesi 2012’de Dünya Kupası elemelerinde Endonezya’yı 10-0 yenmiş ve bu durum şüphe uyandırmıştı çünkü Bahreyn’in bir sonraki tura yükselme şansı için grup sıralamasında rakibi Katar’la arasındaki dokuz gollük farkı kapatması gerekiyordu.

Tuhaf skor, Fifa’nın olası bir şike soruşturmasına yol açtı, ancak sonunda her iki taraf da aklandı.

Şu anda dünyada 76. sırada yer alan Bahreyn, bir sonraki Dünya Kupası eleme maçında gelecek ay Çin ile karşılaşacak.

129.sıradaki Endonezya ise Kasım ayında Japonya ile oynayacak.

Table of Contents

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: