ABD’den Cihantimur’un İade Davası Talebine Ret Kararı

ABD'de görülen davada, Timur Cihantimur'un Türkiye'ye iade talebini düşürme başvurusu mahkeme tarafından reddedildi. Cihantimur'un avukatları, müvekkillerinin suçluların iadesi anlaşması kapsamında olmadığını savunarak davanın düşürülmesini talep etmişti.

İstanbul’da 1 Mart gecesi ehliyetsiz kullandığı araçla Oğuz Murat Aci’nin hayatını kaybetmesine ve dört kişinin yaralanmasına yol açan Timur Cihantimur ile onu yurtdışına kaçıran annesi Eylem Tok’un, Türkiye’ye iadesiyle ilgili davaların görülmesine Massachusetts eyaletindeki Boston Bölge Mahkemesi’nde devam ediliyor. Hakim Donald L. Cabell, Cihantimur’un Türkiye’ye iade davasının düşürülmesi talebini reddetti.

Avukatların İade Talebine İtirazı

Cihantimur’un avukatları Martin G. Weinberg ve Victoria Kelleher, mahkemeye sundukları dilekçede, Türkiye’nin müvekkillerini iade etme talebinin iki ülke arasında imzalanan suçluların iadesi anlaşması kapsamına girmediği iddiasıyla davanın düşürülmesini ve müvekkillerinin derhal serbest bırakılmasını istemişlerdi. Ayrıca, müvekkillerinin son durumunun değerlendirileceği acil bir duruşma yapılması talebinde de bulunmuşlardı.

Mahkeme Kararı ve Devam Eden Süreç

Hakim Cabell, Adalet Bakanlığı’nın elektronik sistemi aracılığıyla ilettiği kararında, Cihantimur’un Türkiye’ye iade davasının düşürülmesiyle ilgili başvuruyu reddetti. Ancak, Cihantimur’un tutuksuz yargılanması başvurusuyla ilgili henüz bir karar belirtilmedi. Ayrıca, Cihantimur’un son durumunun değerlendirileceği yeni bir duruşmanın acilen gerçekleştirilmesiyle ilgili ikinci başvurunun savcılığın itirazı sonrasında değerlendirileceği açıklandı.

Eylem Tok’un Serbest Kalma Talebi

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’ye iadesi konusunda olumlu görüş bildirdiği ve taslak iade kararı metninin ABD Adalet Bakanlığı’nın elektronik sisteminde yer aldığı Tok, avukatları aracılığıyla tutuksuz yargılanmak için kefalet karşılığında serbest kalma girişimlerini sürdürüyor. Tok, iddiaların aksine olay sonrası delilleri yok etmediğini, telefonları toplamadığını ve suçunun sadece oğluna yardım etmek olduğunu belirterek iki ülke arasında yapılan anlaşma kapsamına girmediğini öne sürdü.

Tok’un İddiaları ve Savunması

Avukatları, Tok’un kendilerine aktardığı suçlamalarla ilgili 21 sayfalık savunması ve tutuksuz yargılanma talebini de mahkemeye sundu. Tok’un kaçma riski olmadığı ve toplum için herhangi bir tehlike oluşturmadığını kanıtlayabileceği belirtilerek, uygun koşullar altında serbest kalması talep edildi.

Sağlık Durumu ve Serbest Kalma Şartları

Tok’un kefalet karşılığında teminat gösterme, elektronik izlenme, ev hapsi de dahil olmak üzere serbest bırakılmak için gerekli tüm koşulları kabul edeceği kaydedildi. Tok’un devam eden tutukluluğunda sağlığıyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşadığı, yakalandığı epilepsi hastalığı nedeniyle tutukluğu sırasında iki kez nöbet geçirdiği öne sürüldü.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: