Kuzey Kore Anayasası artık Güney Kore’yi ‘Düşman Devlet’ Olarak Adlandırıyor

Son anayasa değişikliklerinden sonra Kuzey Kore anayasasında Güney Kore'den artık 'düşman devlet' olarak bahsediliyor.

Devlet medyasına göre Kuzey Kore anayasası Güney’i artık “düşman devlet” olarak tanımlıyor ve Pyongyang’ın son anayasa revizyonlarının neleri içerdiğinden ilk kez bahsediyor.

Devlet gazetesi Rodong Sinmun, Kore’ler arasındaki gerilimin son yılların en yüksek noktasında olduğu bir dönemde yapılan bu değişikliği “kaçınılmaz ve meşru bir önlem” olarak değerlendirdi.

Kuzey, Salı günü kendisini Güney Kore’ye bağlayan karayollarını ve demiryollarını havaya uçurdu – devlet medyası bu hareketi “[Kore’leri] tamamen ayırmaya yönelik adım adım uygulamanın bir parçası” olarak tanımladı.

Bazı gözlemciler, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un Aralık 2023 gibi erken bir tarihte birleşmeyi reddettiği göz önüne alındığında, anayasa değişikliğini büyük ölçüde sembolik bir hareket olarak görüyor.

O dönemde devlet medyası Kim’in Koreler arası ilişkilerin “iki düşman ülke ve savaşan iki taraf arasındaki bir ilişki” haline geldiğini söylediğini bildirdi.

Ardından Ocak ayında Güney Kore ile birleşmenin imkansız olduğunu ilan etti ve Güney’i “baş düşman” olarak tanımlayacak anayasal değişiklikleri ima etti.

O zamandan bu yana, özellikle de son birkaç ayda, Koreler arasında yaşanan bir dizi görüş alışverişi tansiyonun giderek yükselmesine neden oldu.

Rand Corporation’da savunma analisti olan Bruce Bennett, “düşman devletler” teriminin neredeyse bir yıldır Kuzey Kore iletişimini karakterize ettiğini söyledi.

BBC’ye konuşan Bennett, “2023’ün sonunda ilan edildiğinde, çatışma risklerini ve tırmanma sarmalı potansiyelini artırdığı için önemli bir gelişmeydi” dedi.

“O zamandan bu yana Kim ve kız kardeşi [Güney Kore] ve Amerika Birleşik Devletleri’ne karşı bir dizi nükleer silah tehdidinde bulundu ve birçok eylemle gerilimi tırmandırdı. Dolayısıyla riskler büyüdü.”

Pek çok izleyici Pyongyang’ın geçen hafta Yüksek Halk Meclisi (YHM) toplantısında birleşme ve sınır politikalarına ilişkin anayasal değişiklikler yapmasını bekliyordu ancak şimdiye kadar böyle bir değişiklik kamuoyuna açıklanmadı.

Yine de analistler tam anlamıyla bir savaş olasılığına şüpheyle yaklaşıyor.

Busan’daki Dong-a Üniversitesi’nde siyaset bilimi ve diplomasi dersleri veren Profesör Kang Dong-wan, “Durumun savaş seviyesine tırmanacağından şüpheliyim” dedi. “Kuzey Kore askeri çatışmayı iç bütünlüğünü güçlendirmek için kullanıyor.”

Seul’deki Kuzey Kore Çalışmaları Üniversitesi’nden Profesör Kim Dong-yup ise Pyongyang’ın geniş çaplı bir savaş başlatma kabiliyetini sorguladı.

“Rejim böyle bir çatışmanın getireceği ağır sonuçların gayet farkında” dedi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: