Göbeklitepe’de 12 Bin Yıllık Güneş Takvimi Keşfi

Göbeklitepe’de keşfedilen ve dünyanın en eski güneş takvimi olduğu düşünülen yapı, 12 bin yıl öncesine tarihleniyor. Edinburgh Üniversitesi'nden arkeologlar, bu yapı ve üzerindeki sembollerin, bir kuyruklu yıldız çarpmasına ve 365 günlük bir güneş takvimine işaret ettiğini iddia ediyor.

Göbeklitepe’deki kazılarda, dünyanın bilinen en eski güneş takvimi olduğu iddia edilen bir yapı keşfedildi. Edinburgh Üniversitesi’nden arkeologlar, 12 bin yıllık bu yapının, bir kuyruklu yıldız çarpmasına referans verdiğini ve 365 günlük bir takvimi işaret ettiğini düşünüyor.

Holosen Çağının Başlangıcı ve Göbeklitepe

Mezopotamya’da yer alan Göbeklitepe, Holosen çağının başlangıcına işaret ediyor. Burada bulunan işaretler ve işlemeler, eski insanların M.Ö. 10 bin 850’de gerçekleşen bir kuyruklu yıldız çarpmasını kayıt altına almış olabileceğini gösteriyor.

Kuyruklu Yıldız Teorisi ve Güneş Takvimi

Göbeklitepe’de bulunan “V” şeklindeki semboller, topluluğun 365 günlük bir güneş takvimini işaretlediğini düşündürüyor. Araştırmacılar, bu sembollerin yaz gündönümüne işaret eden kuş benzeri bir figürle ilişkilendirilmesinin teoriyi güçlendirdiğini belirtiyorlar.

Ayın Evrelerini Takip Eden Sütunlar

Bölgedeki 11 adet T şeklindeki sütun, Göbeklitepe halkının ayın 11 tam evresini takip ettiğine işaret ediyor. Araştırmacılar, bu bulgunun güneş yılı ile ayın evrelerini bir araya getiren bir takvimin varlığını kanıtladığını ileri sürüyor.

Kuyruklu Yıldız Teorisi Üzerindeki Tartışmalar

Kuyruklu yıldız çarpması teorisi hâlâ tartışmalı bir konu. Ancak, Edinburgh Üniversitesi’nden araştırmacılar, Göbeklitepe’deki buluntuların bu teoriyi desteklediğini savunuyorlar.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: