Malezya, Çocuk İstismarı İddialarıyla Yüzlerce Kişiyi Tutukladı

Malezya, yaygın çocuk cinsel istismarı iddiaları üzerine İslami Küresel İhvan Grubuyla bağlantılı kişileri tutukladı.

Yetkililer, insan ticareti ve çocuklara cinsel istismarda bulunmakla suçlanan Malezyalı bir dini grubun üyelerinin, geniş çaplı polis müdahalesine rağmen suç işlemeye devam ettiğini bildirdi.

İslami Küresel İhvan Grubu (GİSB), Eylül ayında polisin 20 bakım evinde istismara uğradığından şüphelenilen 402 çocuğu kurtarmasının ardından uluslararası manşetlere çıktı.

Yetkililer o dönemde öğretmenler ve hademeler de dahil olmak üzere 171 şüpheliyi tutukladı; ancak grubun iddia edilen suçlarına ilişkin daha fazla ayrıntı ortaya çıktıkça o zamandan bu yana yüzlerce kişi daha tutuklandı.

İki şüpheli halen firarda…

Bunlar arasında, 1 Ekim’e kadar beş GISB üyesinin, tehdit yoluyla zorla çalıştırma amacıyla insan ticareti yaptıkları iddiaları da yer alıyor.

Sanıklardan ikisi, güneydeki Johor eyaletinde GISB’ye ait bir tatil köyünün yöneticileriydi. Pazar günü, 30 ila 57 yaşları arasındaki üç kadın ve bir erkekle ilgili dört insan ticareti suçlamasıyla suçlandılar. Aynı tatil köyünde çalışan üçüncüsü, 16 yaşında bir kıza cinsel tacizde bulunmakla suçlandı.

Ağustos 2023 ile 1 Ekim 2024 tarihleri ​​arasında gerçekleşen olayda en az iki şüpheli daha halen firarda.

Polis, GISB‘ye bağlı bakım evlerinde 1 ila 17 yaş aralığındaki yüzlerce mağdurun çeşitli istismar biçimlerine maruz kaldığını, bazılarının velileri tarafından sodomize edildiğini ve diğer çocuklara cinsel eylemlerde bulunmaya zorlandığını söyledi.

GISB’i temsil edilen avukatlar iddiaları reddetti

GISB’yi temsil eden avukatlar pazartesi günü düzenledikleri basın toplantısında, yasadışı ticari faaliyetler ve organize suç iddialarını reddederek, polis soruşturmaları devam ederken “adil bir soruşturma” talep ettiler.

Ancak şirketin CEO’su Nasiruddin Mohd Ali, daha önce bakım evlerinde “bir veya iki eşcinsellik vakası” yaşandığını kabul etmişti.

Nasiruddin, şirketin Facebook sayfasında paylaştığı videoda, “Gerçekten bir veya iki tane livata vakası vardı, ama neden hepsini bir araya topluyorsunuz?” dedi.

GISB, misafirperverlik, yiyecek ve eğitim gibi sektörlerde faaliyet gösteren 20 ülkede yüzlerce işletmeye sahiptir. Ayrıca, 1994 yılında Malezya hükümeti tarafından sapkın İslami öğretiler konusundaki endişeler nedeniyle yasaklanan bir dini tarikat olan Al-Arqam ile de bağlantılıdır.

El-Arkam kurucusu Ashaari Muhammed’in kızı Khaulah Ashaari, GISB üyesidir ve grubun hala merhum babasının öğretilerini takip ettiği iddialarını yalanladı.

Malezya Parlamentosu’nun alt kanadı Salı günü, hükümet bakanlarının geçen ay çocukların bakım evlerinden kurtarılmasından bu yana yapılan bir dizi bulguyu vurguladığı GISB ile ilgili konuları görüşmek üzere özel bir önerge düzenledi.

Çocukları, ailelerden küçük yaşta ayırıyorlar

İçişleri Bakanı Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, duruşmada yaptığı açıklamada, iki yaşından itibaren bazı çocukların ailelerinden ayrılarak “pratik eğitim” bahanesiyle çalıştırıldığını söyledi.

Ayrıca, “disiplin ihlalleri” nedeniyle zaman zaman yüzlerce squat yapmaya zorlandıklarını da söyledi.

Yerel yayın kuruluşu The Star’ın haberine göre, Saifuddin, “Eğer herhangi bir yanlış yaparlarsa, örneğin düzgün bir şekilde sıraya girmemek gibi basit bir şey için bile, 100 değil, 500 ketuk ketampi (çömelme) ile cezalandırılacaklardı” dedi.

“Psikologların değerlendirmelerine göre – polisin D11 birimi veya Refah Departmanı aracılığıyla – bu çocuklar ebeveynlerini özlüyor,” diye ekledi. “Bazıları onları tanımıyor bile.”

Saifuddin, polisin GISB’ye yönelik operasyonlarında bugüne kadar 415 kişinin tutuklandığını ve 625 çocuğun kurtarıldığını söyledi.

Malezyalı yetkililer, GISB’ye yönelik uluslararası soruşturmalarını da genişleterek Interpol’ün yardımını istedi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: